Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016

Πραγματοποιήθηκε στη Δράμα η Εκδήλωση για το «2016 Έτος Ελλάδας – Ρωσίας» Από την Ελληνορωσική Συμμαχία

Πραγματοποιήθηκε στη Δράμα η Εκδήλωση για το «2016 Έτος Ελλάδας – Ρωσίας»
Από την Ελληνορωσική Συμμαχία


του Γεωργιάδη Ν. Παναγιώτη


   Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Απριλίου 2016, σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Δημαρχείο της Δράμας, η δεύτερη εκδήλωση της Ελληνορωσικής Συμμαχίας Πανελλαδικά, (η πρώτη είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη πριν ένα περίπου μήνα), για το «Έτος 2016 – Έτος  Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εορτασμών που γίνονται παράλληλα και στις δύο χώρες για την Χιλιόχρονη και πλέον σχέση των δύο ομόδοξων λαών. Το παρόν έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης Ανάργυρος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος Χριστόδουλος, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Λύσσελης Άγγελος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δράμας κ. Τερζής Ανέστης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χατζηθεοδωρίδης  Ηρακλής, ο Συνταγματάρχης και Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής Δράμας κ. Γεωργιάδης Παντελής, ο τοπικός σύμβουλος Δράμας κ. Κωνσταντινίδης Στέφανος, ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ Δράμας κ. Κεφαλίδης Κωνσταντίνος, ο
Πρόεδρος της ΕΣΕΑ κ. Γεωργιάδης Νικόλαος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παλιννοστούντων «Η Τσάλκα» κ. Κεσίδης Λεωνίδας, καθώς και πλήθος κόσμου. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυναν ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος Χριστόδουλος και ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Λύσσελης Άγγελος. Χαιρετισμό, επίσης, στην Εκδήλωση απέστειλε και ο κ. Σαββίδης Ιβάν ενώ, ανεγνώσθη μήνυμα του Ελληνικής καταγωγής Ρώσου Βουλευτή της Δούμας από την Κριμαία κ. Σόνους Ιωάννη (Ιβάν) και χαιρετισμός ανεγνώσθη από την εκπρόσωπο του Συλλόγου Παλιννοστούντων «Η Τσάλκα» κ. Καρυπίδου Γεωργία.   Κατόπιν, προβλήθηκε βίντεο με τους ιστορικούς δεσμούς των δύο Λαών, με εκτενή αναφορά σε ιστορικά πρόσωπα – Έλληνες και Ρώσους – που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας.

Ακολούθησαν οι ομιλίες των κ. Αβραμίδη Γαβριήλ - Προέδρου της Ελληνορωσικής Συμμαχίας και πρώην Βουλευτή, του κ. Κόντη Ιωάννη – Υποστρατήγου ε.α. και πρώην Στρατιωτικού Ακολούθου στη Μόσχα, του κ. Πορτοκάλη Κωνσταντίνου – Δημοσιογράφου και Οικονομολόγου και του κ. Κυριακίδη Χρήστου – Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μικροχωρίου Δράμας.

Στην ομιλία του ο Επικεφαλής της Ελληνορωσικής Συμμαχίας τόνισε, μεταξύ των άλλων, τη σημασία της γεωστρατηγικής στροφής της χώρας μας προς τον «φυσικό μας σύμμαχο», τη Ρωσία. Ο κ. Αβραμίδης, κλείνοντας την ομιλία του, υποσχέθηκε ότι «..τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα διοργανωθούν σε όλη τη χώρα..».

  Στη συνέχεια ο Υποστράτηγος ε.α. κ. Κόντης Ιωάννης αναφέρθηκε στους Ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών και ταυτόχρονα μετέφερε στο ακροατήριο την εμπειρία και τις επαφές του από τη θητεία του στη Μόσχα ως Στρατιωτικού Ακολούθου της Ελληνικής Πρεσβείας. Ο κ. Κόντης σημείωσε, επίσης, αναφερόμενος σε δήλωση ανώτατου Ρώσου αξιωματούχου ότι «.. τέτοιου είδους συνδιοργανώσεις, όπως το «Έτος
Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα», η Ρωσία συνυπογράφει και διοργανώνει μόνον με Χώρες τις οποίες θεωρεί σημαντικές..».  Ο κ. Κόντης κλείνοντας την ομιλία του προέτρεψε τους παρισταμένους Δημάρχους και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να αγκαλιάσουν και να ενθαρρύνουν παράλληλες εκδηλώσεις σε όλες τις επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας.

   Ακολούθως, ο κ. Πορτοκάλης αναφέρθηκε
στους ιστορικούς επιχειρηματικούς δεσμούς των δύο χωρών, με αναφορά στη σημερινή πραγματικότητα και το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Ρωσία από την Ε.Ε. . Ο κ. Πορτοκάλης, μεταξύ των άλλων, σημείωσε ότι ο Ρωσικός Τουρισμός είναι υψηλού επιπέδου ενώ, για κάθε έναν (1) Ρώσο χρειάζονται επτά (7) Άγγλοι τουρίστες για να καλύψουν το οικονομικό αποτέλεσμα που αφήνουν στη χώρα που επισκέπτονται.

   Οι ομιλίες έκλεισαν με τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Μικροχωρίου κ. Κυριακίδη Χρήστου με ιστορική αναφορά στον Ελληνισμό της Ρωσίας από το
1000μ.Χ. περίπου έως και σήμερα. Στην ομιλία του ο κ. Κυριακίδης παρέθεσε ιστορικά στοιχεία μαχών, μεταξύ Ρωσία και Τουρκίας, προσφυγικών ροών του Ποντιακού Ελληνισμού προς τη φιλόξενη ομόδοξη χώρα καθώς και την ανάπτυξη – οικονομική, πολιτιστική, οικιστική κτλ, του Ελληνικού στοιχείου στην ευρύτερη περιοχή. Τα στοιχεία της έρευνας του κ. Κυριακίδη συνοδεύτηκαν από παρουσίαση φωτογραφικού υλικού.


   Στην Εκδήλωση της Ελληνορωσικής Συμμαχίας στη Δράμα επίσημος προσκεκλημένος και κεντρικός Ομιλητής ήταν ο Ρώσος Γενικός Πρόξενος Θεσσαλονίκης κ. Αλεξέϊ Ποπόφ, ο οποίος λόγω του φόρτου εργασίας για την επικείμενη επίσκεψη στην Ελλάδα του Ρώσου Προέδρου κ. Βλαδίμηρου Πούτιν καθώς και του Πατριάρχη πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου για τα Χίλια έτη Ρωσικού μοναχισμού στο Άγιο όρος, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην πόλη. Ωστόσο, ο κ. Ποπόφ απέστειλε Χαιρετισμό προς την εκδήλωση αναφερόμενος στο πολύ σημαντικό έργο που κάμει η Ελληνορωσική Συμμαχία, με τις εκδηλώσεις Εορτασμού του «Έτους 2016 – Ελλάδας Ρωσίας» σε όλη τη χώρα για την περαιτέρω ενημέρωση και σύσφιξη των σχέσεων των δύο ομόδοξων λαών. Πολλή καλή εντύπωση προκάλεσε στο ακροατήριο το γεγονός ότι στο Χαιρετισμό του ο κ. Ποπόφ απεκάλεσε τον λαό της Δράμας «φιλότιμο και μαχητικό» και την πόλη ως «πρωτεύουσα της Ανατολικής Μακεδονίας».

   Με το πέρας της εκδηλώσεως οι κ. Αβραμίδης και Πορτοκάλης παρέλαβαν, για να τα επιδώσουν στον κ. Ποπόφ, μια πολυτελής κασετίνα με έξι (6) κρασιά από το Κτήμα Οίνου που προσέφερε το Οινοποιίο για τον Γενικό Πρόξενο, μια τιμητική πλακέτα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Η Τσάλκα» κ. Κεσίδη καθώς και σειρά ιστορικών βιβλίων για την περιοχή της Δράμας από τον Πρόεδρο της ΕΣΕΑ κ. Γεωργιάδη Νικόλαο.
 

   Η εκδήλωση έκλεισε με Μουσική από μπουζούκι (Αναστάσιος Συμεωνίδης), βιολί (Σταματόπουλος Δημήτριος), αρμόνιο (Παπαντίδης Βασίλειος), ποντιακή λύρα (Ζεπιάδης Λάζαρος) και τραγούδια (Δημητριάδης Κωνσταντίνος) από τις περιοχές της Ελλάδας και της Ρωσίας ενώ παράλληλα, στην  είσοδο της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Δήμου της Δράμας υπήρχε έκθεση φωτογραφίας για τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας.  Την ηλεκτρονική διεύθυνση και ευθύνη της εκδήλωσης είχαν οι κ. Μπαξεβάνης Κωνσταντίνος και Δημόπουλος Μάριος. Συντονιστής της εκδηλώσεως ήταν ο δημοσιογράφος Γεωργιάδης Παναγιώτης ενώ, Προεδρεύων ο δημοσιογράφος κ. Ηλιάδης Παναγιώτης.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την Εκδήλωση...... (συνέχεια)...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου