Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Μουσικό Σχολείο Δράμας.. δραματική σίτιση !




Το Υπουργείο Υγείας ακούει ;

Του Παναγιώτη Γεωργιάδη



Απέτυχε ο δήμος Δράμας να διεκπεραιώσει, διότι “περί αυτού πρόκειται” όπως επικαλούνται οι αρμόδιοι, τον διαγωνισμό για την σίτιση των μαθητριών και μαθητών, των 400 και πλέον μαθητών, του Μουσικού Σχολείου Δράμας αφού, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε ύστερα από ένσταση ενδιαφερόμενου για θέματα τήρησης νομιμότητας. Αποτέλεσμα αυτού μέσα Νοεμβρίου και οι μαθητές δεν σιτίζονται κανονικά, όπως σε όλη τη χώρα σχεδόν, αλλά επιλέχθηκε μια μεσοβέζικη λύση με την παροχή προς αυτούς ενός χυμού κι ενός σάντουιτς προϋπολογισμού ενός (1) ευρώ συμπεριλαμβανομένου φ.π.α. . Τα μουσικά σχολεία σε όλη τη χώρα προσφέρουν κανονικό γεύμα στους μαθητές επειδή τα ωράρια διδασκαλίας σε αυτά πολλές φορές ξεπερνούν ακόμα και τις οκτώ (8) ή και τις δέκα (10) ώρες, τουτέστιν ένα πλήρες και πλέον εργασιακό ωράριο.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι να προκληθεί αναστάτωση σε γονείς και μαθητές οι οποίοι ανησυχούν πια και, λόγω της οικονομικής κρίσης, για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών. Στις αρχές του μήνα οι μαθητές προσπάθησαν να κάνουν συμβολική κατάληψη στο χώρο του σχολείου με βασικό τους αίτημα την σίτιση τους αλλά αυτή (η κατάληψη) διαλύθηκε ειρηνικά με εντολή της Εισαγγελίας Δράμας. Ωστόσο, χθες και προχθές οι μαθητές κατάφεραν τελικά να διαμαρτυρηθούν καταλαμβάνοντας το χώρο έστω και για δύο ημέρες συμβολικά. Από την άλλη, η λύση που επιλέχθηκε από το Δήμο Δράμας, ως προσωρινή, με κόστος το ένα (1) ευρώ βρίθει προβλημάτων καθώς ούτε το σάντουιτς επαρκεί για την σωστή σίτιση ανθρώπου που εργάζεται επί οκταώρου και πλέον, αλλά και ούτε ο προσφερόμενος χυμός πληροί τις υγειονομικές προδιαγραφές που αφορούν από τη νομοθεσία τη σίτιση μαθητών σε σχολεία (βλ. 100% φυσικός χυμός). Και είναι πράγματι πολύ “περίεργο” και ανήκουστο για τον Δήμο Δράμας να μην τηρεί την υγειονομική νομοθεσία για την σίτιση μαθητών σε σχολεία την ίδια στιγμή που η συγκεκριμένη νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή για τους ιδιώτες αλλά φυσικά και τους δημόσιους φορείς.

Η κατάσταση παραμένει η ίδια, δίχως προοπτική για επίλυση του προβλήματος, οι μαθητές υποσιτίζονται, οι γονείς ανησυχούν κι οι Εισαγγελία οφείλει να αναζητήσει τελικά τις πραγματικές ευθύνες, γιατί δηλαδή δεν σιτίζονται οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Δράμας και γιατί υποσιτίζονται με μη προβλεπόμενα προϊόντα (βλ. Χυμός νέκταρ και όχι 100% φυσικός χυμός). Μια κατάσταση που πάνω απ' όλα βάζει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου