Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012

Εκδικάστηκαν τα Ασφαλιστικά Μέτρα για τον Σύλλογο Πολυτέκνων Δράμας.


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Γεωργιάδης

"Λαμόγιο" αποκάλεσε μάρτυρας τον Προέδρο του Συλλόγου Πολυτέκνων Δράμας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και Εργασίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σε δικαστήριο σήμερα στην Δράμα.


Εκδικάστηκαν σήμερα Τρίτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο ασφαλιστικά μέτρα κατά της εκλογικής διαδικασίας που διεξήχθη στις 19/20 Οκτωβρίου 2012 του Συλλόγου Πολυτέκνων Δράμας που κατέθεσαν οι κ.κ. Γραμματικόπουλος Βασίλειος, Τοκμακίδης Αλέκος, Στόγια Ελένη και Παντελίδου Ελένη. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο δικαστήριο κατέθεσε, από την πλευρά των αιτούντων, ο κ. Γραμματικόπουλος Βασίλειος ο οποίος, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο, του οποίου η χρήση από τη σημερινή Διοίκηση του Συλλόγου, αποκλείει κάθε ενδιαφερόμενο πολύτεκνο από τη συμμετοχή του στα Διοικητικά του Συλλόγου. Ο κ. Γραματικόπουλος σημείωσε, επίσης, ότι το Προεδρείο του Συλλόγου διεξήγαγε μιαν εκλογική διαδικασία παρωδία καθώς, δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα από το Καταστατικό του Συλλόγου αφού, η μεγάλη πλειοψηφία των πολυτέκνων δεν γνώριζε ότι ο Σύλλογος διεξάγει εκλογές. Κανονικά, σημείωσε ο μάρτυρας, έπρεπε να σταλούν ατομικές προσκλήσεις σε όλους τους πολυτέκνους για να γνωρίζουν ότι ο Σύλλογος στις 19/20 Οκτωβρίου 2012 έχει εκλογές αλλά, το Προεδρείο δεν επιθυμούσε «ανοικτές» εκλογές. Ο κ. Γραμματικόπουλος επεσήμανε ότι οι Σύλλογοι Πολυτέκνων διαχειρίζονται επιχορήγηση 2 τοις χιλίοις από το Κρατικό Λαχείο και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τη δωρεάν διανομή τροφίμων της ΕΕ και συνεπώς υπάρχει και οικονομική διάσταση την οποία το Προεδρείο διαχειρίζεται για προσωπικά κομματικά οφέλη. Στη συνέχεια ο μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις του συνηγόρου του Συλλόγου όπου ερωτηθείς για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και για τους ψήφους που έλαβε ο ίδιος (56 συνολικά), όπου η υπεράσπιση άφηνε να εννοηθεί πως οι προσφεύγοντες απευθύνονται στην Δικαιοσύνη επειδή δεν εκλέχθηκαν, απάντησε ότι το πρόβλημα δεν είναι η προσωπική εκλογή αλλά η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στο Σύλλογο και η χρήση του από το Προεδρείο που δεν επιτρέπει ουσιαστικά τους ενδιαφερόμενους να ασχοληθούν με την διοίκηση του Συλλόγου. Μάλιστα, ο κ. Γραμματικόπουλος αναρωτήθηκε «πως είναι δυνατόν σε έναν Σύλλογο που τιμώμενο πρόσωπο είναι η πολύτεκνη μάνα, να μην υπάρχει ούτε μία γυναίκα στο Συμβούλιο του Συλλόγου».

Στο σημείο αυτό, ο υπογράφων το ρεπορτάζ πρέπει να αναφέρω, επειδή παρακολουθούμε από την αρχή την διαδικασία, πως την ημέρα των εκλογών του Συλλόγου Πολυτέκνων στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας (20 Οκτωβρίου 2012) αφαίρεσα ψηφοδέλτια της «γραμμής» που έδωσε η απερχόμενη διοίκηση σε πολυτέκνους από αρκετούς και τα επέδωσα τις πρωινές ώρες στον δημοσιογράφο Σπύρο Λάτσα και στον εκδότη της εφημερίδας ΗΧΩ Αθανάσιο Παπαδημητρίου ως μαρτυρία των γεγονότων. Φυσικά, «όλως τυχαίως» το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών επικύρωνε την «γραμμή» της απελθούσης Διοίκησης. Ο μάρτυρας επιτέθηκε ακόμη φραστικά στον Πρόεδρο του Συλλόγου Πολυτέκνων με το σκεπτικό ότι χρησιμοποιεί τον Σύλλογο Πολυτέκνων Δράμας για κομματικούς λόγους προκειμένου να ικανοποιήσει τις προσωπικές πολιτικές του φιλοδοξίες ενώ, είπε επί λέξει "δεν ντρέπεται το λαμόγιο.. πολιτεύται κιόλας"! Να διευκρινίσουμε σε αυτό το σημείο ότι ο κ. Σμολοκτός Νικόλαος εκλέχθηκε βουλευτής με τους Ανεξάρτητους 'Ελληνες στην Βουλή της 6ης Μαΐου 2012 και σήμερα είναι Αναπληρωτής Τομεάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Εργασίας στους ΑΝ.ΕΛ., τρίτος στην ιεραρχία μετά τον Πάνο Καμμένο και τον Γιάννη Μανώλη στον Τομέα του.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε η γραμματέας του Συλλόγου Πολυτέκνων κ. Δέσποινα Παπαδοπούλου από τη μεριά της υπεράσπισης. Τότε, η δικηγόρος κ. Νταϊλάκη Άννα εκπροσωπώντας τους ενάγοντες, πίεσε την μάρτυρα να απαντήσει για ποιο λόγο χρειάστηκε Εισαγγελική παρέμβαση για να παραλάβει ο κ. Γραμματικόπουλος το αρχείο μελών του Συλλόγου. Στο σημείο αυτό η μάρτυρας δεν μπόρεσε να απαντήσει στην ερώτηση της κας Νταϊλάκη ενώ, προσπάθησε να αμφισβητήσει ακόμα και το γεγονός ότι η δικηγόρος επικοινώνησε πριν τις εκλογές με την ίδια για να ζητήσει  το αρχείο μελών για λογαριασμό του κ. Γραμματικόπουλου. Τη στιγμή εκείνη, η κα Νταϊλάκη ύψωσε τους τόνους ρωτώντας την μάρτυρα: «πώς είναι δυνατόν να τηρούνται οι σωστές καταστατικές διαδικασίες (πρόσκληση σε εκλογές με ατομική πρόσκληση) πριν από μια δεκαετία και μετά την εκλογή του κ. Σμολοκτού στην Διοίκηση, δέκα περίπου χρόνια μετά, το καταστατικό να έχει απαξιωθεί;» και «πώς είναι δυνατόν να μαζεύει ο Σύλλογος σε διάφορες εκδηλώσεις 700 και 800 άτομα και στις εκλογές του Συλλόγου να ψηφίζουν μόνον 200 άτομα;». Φυσικά, τα ερωτήματα της κας Νταϊλάκη έμειναν αναπάντητα.  Η κα Νταϊλάκη με τις εύστοχες και ουσιαστικές της ερωτήσεις κατέδειξε στο ακροατήριο ότι υπήρχε μεθόδευση απαξίωσης των καταστατικών διαδικασιών του Συλλόγου, επί μία δεκαετία περίπου, προκειμένου να επιτυγχάνεται από κάποιους το επιθυμητό για αυτούς εκλογικό αποτέλεσμα. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός, όπως δήλωσε η κα Νταϊλάκη στο δικαστήριο, ότι το Καταστατικό του Συλλόγου έπρεπε δια νόμου να είχε αναθεωρηθεί από το 2005 και συνεπώς η μη αναθεώρησή του, από οκταετίας, είναι αντισυνταγματική.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε το γεγονός ότι από τους 283 ψηφοφόρους που ψήφισαν στις εκλογές του Συλλόγου στις 20 Οκτωβρίου, πλέον των 100 ήταν αντρόγυνα από συγκεκριμένο χωριό του νομού επί συνόλου 2200 περίπου οικογενειών ήτοι 4400 και πλέον ψηφοφόρων. Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι η Διοίκηση του Συλλόγου εκλέγεται με μόλις 200 περίπου οικογένειες ή κάτι λιγότερο από το 9% των μελών του Συλλόγου. Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, πρέπει να αναφέρουμε ακόμα ότι οι περισσότεροι πολύτεκνοι δεν γνώριζαν το γεγονός ότι ο Σύλλογος διεξήγαγε εκλογές, παρά το γεγονός ότι η πρόσκληση του Προεδρείου δημοσιεύθηκε σε εφημερίδες, γεγονός που επισημαίνει την σοφή πρόβλεψη και την αναγκαιότητα των συντακτών του Καταστατικού.  Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται σε λίγες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου