Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΕΝΕΥΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Τι φοβάται τελικά περισσότερο απ' όλα ο πρωθυπουργός και η οικογένειά του σήμερα; Την χρεοκοπία της χώρας; Τις πρόωρες εκλογές και τον καταποντισμό του κόμματός του; Το διαφαινόμενο "Γουδί" (του '29!) ή την επικείμενη κρεμάλα και φυλακή; Τις αγορές και τους Ευρωπαίους ή την Τρόικα;

Ο πρωθυπουργός και η οικογένειά του, λοιπόν, σήμερα δε φοβάται τίποτα απ' όλα αυτά. Ξέρει ότι τίποτα απ' όλα αυτά δεν τον φοβίζουν όσο είναι και παραμένει το "αγαπημένο παιδί" των Αμερικανών. Ωστόσο,  υπάρχει κάτι που τρέμει...................................................
Ο Έλληνας πρωθυπουργός φοβάται μη τυχόν και "θυσιαστεί" από τα αφεντικά του, στα πλαίσια εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους, με μια "Ελληνική Άνοιξη"Ο Τζ. Σόρος προβλέπει "αναταραχές" και "εξελίξεις" στη Χώρα.. .Ήδη η άρνηση του Προέδρου Ομπάμα να τον συναντήσει, όταν ακόμα ο πρώτος διατεινόταν ότι θα παρευρεθεί στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αποτέλεσε και την κύρια αιτία ακυρώσεως του υπερατλαντικού ταξιδιού του.

Η κατάσταση στην Αμερική για τον Έλληνα πρωθυπουργό δεν είναι και τόσο θετική και οι Αμερικανοί σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν την "Ανεξαρτησία των Αρχών" τους χάρη του Ελληνοαμερικανού φίλου τους. Η οικονομική κατάσταση της χώρας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, παρά το προχθεσινό "κούρεμα" ενώ, η Ελληνική Κυβέρνηση αδυνατεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Τρόικα και τους δανειστές. Μάλιστα, οι τελευταίοι διαμηνύουν στον υπουργό επί των οικονομικών να ετοιμάζεται για νέα, σκληρά, φοροεισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα αφού - πριν ακόμα καλά, καλά εισπραχθεί το χαράτσι της ΔΕΗ -, όλες οι προβλέψεις για φέτος πέφτουν έξω. Η κατεύθυνση αυτή, για νέα μέτρα, επιβεβαιώθηκε και από τον υφυπουργό οικονομικών κ. Σαχινίδη. Η κατάσταση αυτή εκνευρίζει τόσο την Ευρωπαϊκή πλευρά και κυρίως τους Γερμανούς που απειλούν ακόμα και με χρεοκοπία τη χώρα (βλ. Σόιμπλε), όσο όμως και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που βλέπουν πως ο "εκλεκτός" τους αποδεικνύεται παντελώς ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Σε αυτή την περίπτωση, που είναι πέραν πάσης βεβαιότητας ότι προς τα εκεί οδηγούμαστε, οι ίδιοι οι δανειστές μας θα οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές εφόσον, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι σύσσωμα (πλην ΛΑΟΣ, ΔΗΜ.ΑΡ. και Δη.Συ.) τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνούνται να συμπράξουν σε μια συγκυβέρνηση ή κυβέρνηση "εθνικής ενότητας" η οποία υποτίθεται ότι θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, ήτοι θα σηκώσει ευκολότερα το πολιτικό κόστος των δύσκολων αποφάσεων.

Αν όλα αυτά επιβεβαιωθούν πολύ σύντομα, ίσως και τον επόμενο μήνα, οι εξελίξεις εναντίον της κυβέρνησης θα είναι καταιγιστικές. Ο κίνδυνος, μάλιστα, που επικρέμαται -σα δαμόκλειος σπάθη- πάνω από το ελληνικό χρέος και το "κούρεμά" του, να χαρακτηριστεί δηλαδή από τους οίκους αξιολόγησης η συμφωνία, έστω και ετεροχρονισμένα, ως πιστωτικό γεγονός και να "σπάσουν" ή πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (cds), περιπλέκει ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Ήδη, έχουμε τις καταγγελίες τριών βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου, οι οποίοι με επερωτήσεις τους στη Βουλή ζητούν να ενημερωθούν για τις σχέσεις της οικογένειας του πρωθυπουργού με εταιρεία που αγόρασε ασφάλιστρο κινδύνου από το ΤΤ. Για τις καταγγελίες αυτές έχει ενημερωθεί, ήδη από το Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μπούτσεκ. Ο τελευταίος, μάλιστα, χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το θέμα αλλά, δεν εμπίπτει (ακόμα) στις αρμοδιότητες του Ευρωκοινοβουλίου στα πλαίσια της "επικουρικότητας". Αρμόδια Αρχή, πάντως και σε κάθε περίπτωση να διερευνήσει το θέμα, είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC). 

Έτσι, ανάλογα πια με τις αντοχές και ανοχές των ξένων δανειστών μας, ο επόμενος μήνας είναι πολύ κρίσιμος για την Ελληνική Κυβέρνηση και το πολιτικό μέλλον του Έλληνα πρωθυπουργού. Αν κάτι πάει στραβά, θα έχουμε σύντομα πρόωρες εκλογές, με τους Αμερικανούς να "καίνε" -πολύ άνετα- το μέχρι πρότινος "αγαπημένο τους παιδί", χάρη της Ανεξαρτησία των Ανεξαρτήτων Αρχών τους. Άλλωστε, έχουν κι άλλα "αγαπημένα τους παιδιά" στην Ελλάδα πρόθυμα να εκτελέσουν το έργο του σημερινού πρωθυπουργού.

Κι επειδή, κανείς στις ΗΠΑ δε θα ήθελε ένα "Papandreougate" μέσα στο σπίτι τους, προβλέπεται η "Ευρωπαϊκή Άνοιξη" να αρχίζει από την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου