Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Εκλογή Προέδρου ΠΑΣΟΚ. Μια "Εθνική Υπόθεση" !

- Βαγγέλη μου, ώρα να φεύγω... !
του Παναγιώτη Γεωργιάδη


Διάβασα σε μια ιστοσελίδα  (statesmen.gr) μια ενδιαφέρουσα άποψη με τίτλο: "Κι όμως, ο Γιώργος έχει δίκιο". Ο αρθρογράφος χρησιμοποίησε αρκετά, πραγματικά δέχομαι, επιχειρήματα προκειμένου να μας πείσει γιατί πρέπει η εκλογή Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κατά τη γνώμη του, να γίνει μετά τις εθνικές εκλογές. Όπως ακριβώς επιθυμεί και προτείνει δηλαδή ο Γιώργος Παπανδρέου, εξ' ου και ο τίτλος. Επικαλείται και δικαίως, πως αν η εκλογή του νέου Προέδρου του κόμματος γίνει πριν τις εθνικές εκλογές μπορεί να έχουμε τα  εξής φαινόμενα κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας:

-μεγάλη αποχή του κόσμου από την εκλογή και,
-φαινόμενα αποδοκιμασίας από "αγανακτισμένους" έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Ως εδώ όλα καλά.. 

φαίνεται δηλαδή, πως αν αυτό είναι πράγματι το σκεπτικό του Γιώργου Παπανδρέου, να έχει αρχικά δίκιο. Ωστόσο, με αυτό το ίδιο σκεπτικό ανακύπτουν σοβαρά ερωτηματικά που κλονίζουν, την ήδη κλονισμένη, αξιοπιστία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενώ, η πρόταση αυτή δε φαίνεται να λαμβάνει υπόψη της πολλά υπαρκτά προβλήματα που δημιουργεί η "διαδοχολογία" του κόμματος στην Κυβέρνηση και τη Χώρα.

Πρώτα, πρώτα ο Γιώργος Παπανδρέου τόσα χρόνια μας έχει "πείσει" ότι δεν τον ενδιαφέρει η προσωπική του πολιτική καριέρα κι ότι πρωτίστως και πάνω απ' όλα τον ενδιαφέρει η "σωτηρία της πατρίδας". Ο ίδιος του άλλωστε, πλειστάκις στο παρελθόν, μας έχει διαβεβαιώσει πως δεν τον νοιάζει το πολιτικό κόστος και το κόμμα μπροστά στη σωτηρία αυτή της χώρας.

Δευτερευόντως, η διαδικασία  - εκλογή υποψήφιου πρωθυπουργού, δυαρχία και εκλογή Προέδρου μετά τις εθνικές εκλογές - που προτείνεται από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ  για την εκλογή νέας ηγεσίας στο κόμμα (ή ανανέωσης της δικής του κατ' άλλους) θυμίζει ατυχείς εποχές επί Σημίτη. Θυμίζει το περίφημο "δακτυλίδι" του κόμματος που τα τελευταία χρόνια πηγαίνει από Πρόεδρο σε "εκλεκτό" και απ' ότι φαίνεται ο εκάστοτε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετεξελίσσεται  σε "Άρχοντα του Δακτυλιδιού" πιότερο (αυτό είναι "Σημιτικό" !) παρά θυμίζει Πρόεδρο κόμματος. Αν, μάλιστα, αναλογιστούμε πως όλη η σημερινή "φασαρία" στο κόμμα γίνεται επειδή ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται πλέον και από τους ίδιους τους υπουργούς του, ως επιεικώς "αποτυχημένος" τότε, μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο επικίνδυνη καταλήγει να είναι η διαδοχή ενός Προέδρου κόμματος με ένα "απλό δακτυλίδι". 

Τρίτον, ας μη παραγνωρίζουμε το γεγονός πως αρκετοί μέσα στο κόμμα μιλούν ανοιχτά για "υπόγεια" συμφωνία Παπανδρέου-Βενιζέλου (λόγω της εκλογής του υποψηφίου πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα) κάτι που επιβεβαιώνουν οι μέχρι σήμερα κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και το πολιτικό ρεπορτάζ. Αυτό θα σημάνει και τη διάλυση του κόμματος λόγω δακτυλιδιού, διότι, το "δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού" .

Αυτά σε ότι έχει να κάνει το ίδιο το κόμμα του ΠΑΣΟΚ.. Και θα ήταν μια καθόλα εσωκομματική μόνον διαδικασία, με το ανάλογο ενδιαφέρον, αν δεν επικρατούσε στη χώρα όλη αυτή η σκληρή οικονομική πραγματικότητα που μας πιέζει καθημερινά. Η εσωκομματική αυτή, λοιπόν, διαδικασία δε θα είχε κανένα "εθνικό", να μου επιτραπεί να πω, ενδιαφέρον αν οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δεν επηρέαζαν την Κυβέρνηση και την πορεία της Χώρας.

Και σήμερα, λόγω της "διαδοχολογίας" στο ΠΑΣΟΚ κανένας από τους δελφίνους υπουργούς της Κυβέρνησης που ανήκει στο κόμμα δεν εργάζεται για τον τόπο αλλά, αναλίσκεται αποκλειστικά και με ένταση στο εσωκομματικό παιγνίδι. Σήμερα, η χώρα απειλείται πραγματικά με τα μύρια όσα, όχι μόνον από τις αστοχίες του Γιώργου Παπανδρέου από διετίας, αλλά και από τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, λοιπόν, έχουμε φτάσει στο σημείο να "ταυτίζουμε" την επαπειλούμενη διάλυση ενός κόμματος (ΠΑΣΟΚ) με την επικείμενη διάλυση μιας ολόκληρης χώρας.

Είναι δηλαδή, προφανές ότι η όποια εσωκομματική εκλογική διαδικασία επηρεάζει την Κυβέρνηση και την πορεία της Χώρας. Είναι προφανές ότι η όποια εκλογή Προέδρου-Πρωθυπουργού στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να προηγηθεί των εθνικών εκλογών, όχι μόνον για κομματικούς λόγους, όπως διατείνονται οι επίδοξοι διάδοχοι του Γιώργου Παπανδρέου αλλά κυρίως, για το καλό της Χώρας και των Ελλήνων.

Ε, σε όλα τούτα, αν μη τι άλλο, ο Γιώργος Παπανδρέου σε ένα μας λέει σίγουρα την μία και  πραγματική αλήθεια: δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος και η διάλυση του ΠΑΣΟΚ.. μένει να αποδειχθεί αν τον ενδιαφέρει και η "σωτηρία" της Χώρας, όπως τόσο καιρό μας διαβεβαίωνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου