ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Το σχέδιο για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού, προς το ψευδοκράτος στην Βόρεια Κύπρο, ανακοίνωσε η Τουρκία με τη θεμελίωση νέου φράγματος στο ψευδοκράτος. Μελλοντικός στόχος, η μεταφορά νερού και στη Γάζα!!
Την αποκάλυψη του σχεδίου την έκανε ο Υπουργός Δασών και Υδάτινων Πόρων Βεϊσέλ Έρογλου.
Σύμφωνα με το σχέδιο που χρηματοδοτείται από την Άγκυρα, θα κατασκευαστεί ένας υποθαλάσσιος αγωγός από το νοτιότερο σημείο της Τουρκίας στην περιοχή Ανάμουρ, προς στη Βόρεια Κύπρο.
Το μήκος του υποθαλάσσιου αγωγού, θα φτάνει τα 107 χιλιόμετρα και θα τοποθετηθεί σε βάθος περίπου 250 μέτρων.
« Εμείς σκεφτόμαστε με μεγάλα σχέδια» δηλώνει ο Έρογλου ο οποίος υποστηρίζει πως ο αγωγός θα είναι έτοιμος στις 7 Μαρτίου του 2014 και θα λύσει το πρόβλημα νερού του ψευδοκράτους μέχρι το 2060.
Στόχος της Τουρκίας είναι η μεταφορά 75 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού κάθε χρόνο. Το συνολικό κόστος τους έργου θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια δολάρια.
«Μιλάμε για το σχέδιο του αιώνα στην περιοχή. Στην Τουρκία κατασκευάζουμε το φράγμα Αλάκιοπρου. Από το φράγμα αυτό θα κατασκευάσουμε αγωγό προς την Βόρεια Κύπρο. Θα έχει μήκος 107 χιλιομέτρων από τα οποία τα 80 χιλιόμετρα θα είναι υποθαλάσσια. Το νερό θα μεταφέρεται στο φράγμα Γκετσίτκογ στη Βόρεια Κύπρο.» δηλώνει ο τούρκος υπουργός. Το συγκεκριμένο φράγμα θα κατασκευαστεί κοντά στην Κερύνεια.
Το φράγμα στο ψευδοκράτος θεμελιώθηκε την Παρασκευή, με τη συμμετοχή του προέδρου του ψευδοκράτους Ντερβίς Έρογλου αλλά και εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης ανάμεσα τους και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάϊ.. Στόχος είναι το φράγμα να είναι έτοιμο σε έναν χρόνο και η επάρκεια των τουρκοκυπρίων σε νερό.
« Ο Ερντογάν μας έχει δώσει εντολή όλο το έργο για τη μεταφοράς νερού στη Βόρεια Κύπρο να είναι έτοιμο στις 7 Μαρτίου του 2014. Είναι δύσκολο έργο και εργαζόμαστε νυχθημερόν. Κάποτε το έργο αυτό το βλέπω στα όνειρα μου δηλώνει ο Έρογλου.
Ο υπουργός φυσικών πόρων του ψευδοκράτους Αλί Αμτζάογλου προσθέτει και άλλον έναν παράγοντα στο ενεργειακό μιλώντας για πιθανή μεταφορά και ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί. «Έχω την εντύπωση πως σε λίγο καιρό θα έχουμε μια έκπληξη από την Τουρκία και για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Γνωρίζω πως κάτι τέτοιο εξετάζεται» δηλώνει ο ίδιος. Η Άγκυρα θέλει να δείξει πως έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια και νερό όλο το νησί και μελλοντικά και άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου