Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Έρχεται "τσουνάμι" σε μισθούς και συμβάσεις

Μειώσεις μισθών που φθάνουν ακόμα και το 35% καταγράφονται επισήμως στον ιδιωτικό τομέα από την εφαρμογή του νέου μνημονίου ως σήμερα, ενώ την ίδια στιγμή οι όροι στην αγορά εργασίας έχουν ανατραπεί πλήρως, με απόλυτη επικράτηση της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης.
Η απόλυτη κατακρήμνιση των αμοιβών δεν φαίνεται πάντως να «ικανοποιεί» την τρόικα, η οποία θέτει - εκ νέου - θέμα περαιτέρω μείωσης των μισθών, με ορισμένες εργοδοτικές οργανώσεις της χώρας μας να συνεπικουρούν, ζητώντας - ανεπισήμως - νέα μέτρα. 
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Βήμα, οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί στην τρόικα για τα νέα μέτρα, τα οποία θα συζητηθούν μετά τις βουλευτικές εκλογές, περιλαμβάνουν τα εξής:


Περικοπή ενός επιπλέον μισθού ετησίως, πιθανότατα 14ου (δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας). Μείωση κατά 10 ημέρες της ετήσιας άδειας που δικαιούται ο μισθωτός. Μείωση των προσαυξήσεων (από 75% σε 50% ή και 25%) με τις οποίες αμείβεται η απασχόληση σε Κυριακές και αργίες. Εφαρμογή «σπαστού οκταώρου» (4 + 4 ώρες) εντός του 24ώρου. Εφαρμογή του πενθημέρου με τρόπο ώστε η διήμερη ανάπαυση να μην είναι συνεχόμενη.

Μεγάλο μέρος από τα μέτρα αυτά αποτελούν αιτήματα των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, οι οποίοι εκτιμούν πως με την εφαρμογή τους θα μειωθεί περαιτέρω το εργατικό κόστος και θα καταστεί ανταγωνιστικότερο το τελικό παραγόμενο προϊόν.

Ωστόσο τα επίσημα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας για τη χρονική περίοδο μετά τη 14η Φεβρουαρίου και εντεύθεν δείχνουν ήδη μεγάλες μειώσεις μισθών από 18%- 35%. Στο διάστημα του ενάμιση μήνα που μεσολάβησε υπογράφηκαν 58 επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών που αφορούν 2.714 εργαζομένους.

Ταυτοχρόνως, διαστάσεις «επιδημίας» έχει λάβει η ανατροπή των υφιστάμενων αμοιβών μέσω της αλλαγής των ατομικών συμβάσεων. Το ίδιο χρονικό διάστημα 3.817 επιχειρήσεις προχώρησαν σε νέες ατομικές συμβάσεις με το προσωπικό τους - 17.557 άτομα - με μειώσεις μισθών που κυμαίνονται από 20% ως 28%.

Σημειώνεται πως ήδη οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα κατά τη διετία μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 14,3%.
Νέο κύμα μειώσεων μέσω ατομικών συμβάσεων αναμένεται μετά τη 14η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η τρίμηνη μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων που ήδη έχουν λήξει. Παρά τις εκκλήσεις του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη, δεν φαίνεται να υπογράφονται νέες εντός αυτής της προθεσμίας.

Χωρίς την υπογραφή των συμβάσεων το μόνο όριο που υφίσταται είναι οι κατώτατοι μισθοί που μετά τη 14η Φεβρουαρίου έχουν διαμορφωθεί στα 586 ευρώ και στα 510,95 ευρώ για τους εργαζομένους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την πάροδο της τρίμηνης προθεσμίας, εφόσον δεν υπάρξουν νέες συμβάσεις, οι μειώσεις των μισθών θα είναι ανεξέλεγκτες και ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και το 40%.

Σύμφωνα άλλωστε με τη Real News, ΔΝΤ και ΕΚΤ απαιτούν για τα επόμενα δύο χρόνια την κάθετη μείωση του ονομαστικού μισθολογικού κόστους. Πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι με βάση το μνημόνιο, η μείωση θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα σε διάστημα το πολύ δύο χρόνων, μετά από πιέσεις Μέρκελ και Σόιμπλε.
Στο νέο πακέτο μέτρων του Ιουνίου που επεξεργάζεται η τρόικα σε συνεργασία με την κυβέρνηση, με στόχο την περικοπή δαπανών ύψους 11,7 δισεκατομμυρίων, τη διετία 2013-14, περιλαμβάνονται μειώσεις μισθών και συντάξεων και κύμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπ. οικονομικών που επικαλείται η εφημερίδα, το βάρος των περικοπών θα πέσει στη μείωση των μισθών και συντάξεων, στο κλείσιμο φορεών του Δημοσίου και σε απολύσεις, στο κλείσιμο νοσοκομείων και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, στην κατάργηση όλων των προνοιακών επιδοματων, στην περικοπή όλων των φορολογικών απαλλαγών και στη μείωση των αμυντικών δαπανών.

Μετά τη μετενέργεια... το χάος
 
Μετά την πάροδο των τριών μηνών της μετενέργειας, οι αμοιβές των εργαζομένων επανέρχονται στο βασικό μισθό και διατηρούν μόνο - όπου υπάρχουν - τα εξής τέσσερα επιδόματα: ωρίμανση, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών με τη λήξη μετενέργειας οι αμοιβές θα μειώνονται αυτομάτως, δηλαδή θα τροποποιείται η ατομική σύμβαση εργασίας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου.

Την απόλυτη κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας καταγράφει το ΣΕΠΕ. Το πρώτο δίμηνο του 2012 η Επιθεώρηση Εργασίας κατέγραψε - για πρώτη φορά - στις νέες προσλήψεις περισσότερες περιπτώσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας από ό,τι πλήρους απασχόλησης.

Κατά τα λοιπά καταγράφονται: εργαζόμενοι χωρίς να πληρώνονται (καθυστέρηση δεδουλευμένων ως και πέντε μήνες). Πλήρης απασχόληση που μετατρέπεται σε μερική ή σε εκ περιτροπής εργασία, με ανάλογη μείωση αποδοχών. Προσλήψεις με το σταγονόμετρο και μόνο σε ευέλικτες μορφές εργασίας. Και ανασφάλιστη απασχόληση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, το πρώτο δίμηνο του έτους έγιναν 26.076 προσλήψεις με μερική απασχόληση και 8.670 προσλήψεις με εκ περιτροπής εργασία. Τουτέστιν 34.746 προσλήψεις με ευέλικτες μορφές εργασίας, ενώ το ίδιο διάστημα έγιναν 32.577 προσλήψεις πλήρους απασχόλησης.
επικαιρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου