Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Προεκλογικές εκστρατείες με... κατ οίκον επισκέψεις!


Αντιμέτωποι  με την απόλυτη απαξία των πολιτών οι  υποψήφιοι στις επικείμενες εθνικές εκλογές κάνουν ένα βήμα πίσω από την καθιερωμένη γραμμή μεγάλων προεκλογικών συγκεντρώσεων, με πομπώδεις εξαγγελίες και χειραψίες με τους εν δυνάμει ψηφοφόρους. 

Τα οικονομικά των κομμάτων είναι σε δεινή κατάσταση ώστε να βρεθούν κονδύλια για τις μεγαλεπήβολες προεκλογικές εκστρατείες του παρελθόντος και επικοινωνιακά τουλάχιστον θα ήταν σφάλμα ασυγχώρητο οι πρόεδροι των κομμάτων να επιδοθούν στο γνωστό παιχνίδι «πολυτέλειας»,  όταν οι ψηφοφόροι δηλώνουν κατακρεουργημένοι οικονομικά και ηθικά από το Μνημόνιο.
 
Στην πραγματικότητα όμως, οι κεντρικές διοικήσεις των κομμάτων δεν υιοθέτησαν την τακτική της προσαρμογής της προεκλογικής δραστηριότητας στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες μόνο λόγω των δυσχερών τους οικονομικών, αλλά κυρίως επειδή ο φόβος της αποδοκιμασίας και των βανδαλισμών καθόρισε την φύση της φετινής προεκλογικής τους καμπάνιας.

Οι υποψήφιοι (και κυρίως εκείνοι των μεγάλων κομμάτων) βρίσκονται σχεδόν καθημερινά σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους, σε κάθε ιδιωτική έξοδο αντιμέτωποι με την αγανάκτηση του ψηφοφόρου που έμεινε άνεργος, άστεγος, με πενιχρή σύνταξη, ανήμπορος να πληρώσει το ρεύμα ή τα έξοδα του σούπερ μάρκετ.

 
Συνεπώς θα ήταν δύσκολο, να απευθύνουν κοιτώντας στα μάτια τους πολίτες για να διεκδικήσουν την ψήφοτους υποσχόμενοι ένα μέλλον αμφίβολο. Για να είμαστε ακριβείς, θα ήταν πρακτικώς αδύνατο. Για αυτό το λόγο, η προεκλογική εκστρατεία φέτος θα γίνει εκ… του ασφαλούς και δια αποστάσεως. Οι υποψήφιοι λοιπόν θα θέσουν εαυτό στην κρίση των πολιτών μέσω τηλεοπτικών σποτ, συνεντεύξεων σε ΜΜΕ και social media. Το Facebook θα αποτελέσει μια κύρια πύλη διαλόγου με τους εν δυνάμει ψηφοφόρους, όπου θα δίνεται η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων χωρίς φυσικά την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή. 

Επί παραδείγματι,  ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς την περασμένη εβδομάδα εγκαινίασε το νέο του προφίλ στο 
Facebook και άνοιξε διαδικτυακό διάλογο με τους νέου υπό τον τίτλο «Ρώτησε τον Αντώνη Σαμαρά». Σε όμοιο κλίμα, δεν είναι λίγα τα βίντεο που κυκλοφορούν στο YouTube από αγνώστους, όπου απεικονίζεται το μέχρι σήμερα έργο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου.

 
Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διευκρινίζουν ότι από την προεκλογική τους εκστρατεία θα λείπουν οι αφίσες στους δρόμους, οι σημαίες, τα φυλλάδια ακόμα και τα… εκλογικά κέντρα.
 
 
«Στη ΝΔ σχεδιάζουμε την προεκλογική μας εκστρατεία στο πνεύμα μικρές συγκεντρώσεις, μεγαλύτερη επικοινωνία με τους πολίτες με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Θα αποκρούσουμε τις όποιες ακραίες συμπεριφορές, που, ενδεχομένως, σχεδιάζονται από ορισμένους κύκλους να εκδηλωθούν, ώστε να ναρκοθετήσουν την ομαλή πορεία της χώρας προς τις εκλογές», τόνισε ενδεικτικά  την περασμένη εβδομάδα ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.  
 
«Το ΠΑΣΟΚ βαδίζει προς τις εκλογές έχοντας πλήρη συνείδηση της κατάστασης των πολιτών. Ο προεκλογικός αγώνας του ΠΑΣΟΚ θα είναι λιτός, χωρίς αφισορρύπανση, εκλογικά κέντρα, πλαστικές σημαίες και τόνους χαρτιού», επεσήμανε πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος.
 
Ακόμη και το ΚΚΕ, το ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δημοκρατική Αριστερά έχουν μειώσει τον αριθμό των πόλεων που πρόκειται να περιοδεύσουν. Οι εμφανίσεις σε πλατείες, δημαρχεία και χώρους εκδηλώσεων όχι απλώς προκαλούν τον τρόμο στους υποψήφιους, αλλά ενδέχεται στα καφενεία της γειτονιάς τους να ανταλλάσουν κουβέντες με πολίτες υπό την στενή παρακολούθηση των… ΜΑΤ.
 
Το γιουχάισμα, το γιαούρτωμα, τα υβριστικά συνθήματα ακόμα και οι επιθέσεις σε πολιτικά πρόσωπα τον τελευταίο καιρό δεν έχουν οδηγήσει τους πολιτικούς μόνον στο να λαμβάνουν μέτρα «αποστείρωσης» του χώρου ακόμη και στις παρελάσεις, αλλά θα τους ωθήσουν τελικά και στις… προεκλογικές κατ’ οίκον επισκέψεις μήπως και έτσι διασφαλίσουν την σωματική τους ακεραιότητα.

Αναστασία Γαλάνη

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου