Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ο Τουρισμός στη Δράμα ως αναπτυξιακός μοχλός


του Χρήστου Τελλίδη*

«Θέλει δουλειά και τόλμη»
Η Δράμα ποτέ έως σήμερα δε μπορούμε να πούμε με παρρησία ότι ήταν μια καθαρά «τουριστική» περιοχή, έτσι όπως τη γνωρίζουμε. Η περιοχή μας δεν έχει θάλασσα, για να αποτελεί ένα σταθερό τουριστικό προορισμό, ο «αγροτουρισμός» ποτέ δεν μας επέφερε ένα σταθερό εισόδημα κι ούτε γίνανε σοβαρές επενδύσεις προς την κατεύθυνση αυτή ενώ, ο «ευκαιριακός» τουρισμός που αναπτύχθηκε, ως κάποιο βαθμό στο νομό μας, (Φαλακρό, Ονειρούπολη κτλ), τα τελευταία έτη απαξιώθηκε λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων και κακοδιαχείρισης. Σε όλα τούτα βέβαια ενυπάρχει και υποβόσκει ένα κυρίαρχο ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντήσουμε με ειλικρίνεια και πειστικά: «μπορεί η Δράμα να καταστεί μακροχρόνια ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός»;

Ο εκπαιδευτικός τουρισμός............ 


με τις κατάλληλες υποδομές μπορεί να αποτελέσει μια πρόταση, που σωρευτικά με άλλες πρωτοβουλίες, θα προσελκύει για το διάστημα των σχολικών διακοπών σπουδαστές από όλη τη χώρα και το εξωτερικό. Με ειδικά διαμορφωμένες κατασκηνώσεις και πρότυπα προγράμματα, για συγκεκριμένο χρόνο π.χ. από 2 έως 3 εβδομάδες, θα μπορούν όσοι συμμετέχουν, στα προγράμματα αυτά, να έλθουν σε επαφή με το χώρο και τους τομείς όπου υπερτερεί ο νομός Δράμας. Δασοκομία και δασοπονία, αρχιτεκτονική τοπίου, οινολογία, τεχνική εκπαίδευση και αρχαιολογία είναι λίγοι μόνον εκπαιδευτικοί τομείς που η περιοχή της Δράμας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα μπορούσε να προσφέρει υψηλού επιπέδου πρακτική επαφή και γνωριμία στους σπουδαστές και συμμετέχοντες.

Το Φαλακρό το οποίο είναι το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής μας, που απαξιώθηκε αρκετά τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, πρέπει με κάθε τρόπο να επαναλειτουργήσει, αλλά με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά και βιώσιμα κριτήρια. Πρέπει το κέντρο υποδοχής του Χιονοδρομικού κέντρου να συνδεθεί άμεσα με την κύρια πόλη της Δράμας δια μέσω της συντομότερης χιλιομετρικά οδού και δη με ένα δρόμο διασύνδεσης μέσω των Πύργων, ούτως ώστε ο επισκέπτης να το προσεγγίζει εύκολα και γρήγορα.

Ο θεσμός της Ονειρούπολης προσφέρει στην πόλη μας για το διάστημα των Χριστουγέννων, ήτοι ολόκληρο τον Δεκέμβριο, υψηλή επισκεψιμότητα. Μάλιστα, οι επισκέπτες αυτοί την περίοδο της Ονειρούπολης είναι, ως επί τω πλείστον, οικογένειες με τα παιδιά τους. Ο οικογενειακός τουρισμός, όταν καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των επισκεπτών, είναι από τις λίγες μορφές τουρισμού που, σύμφωνα με τα στοιχεία, επαναλαμβάνεται.

Η Δράμα αν για κάτι φημίζεται στο πανελλήνιο και είναι γνωστή σε όλη τη χώρα είναι η πληθώρα των νερών και των πηγών της. Η περιοχή της Αγίας Βαρβάρας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που επισκέπτεται ο τουρίστας της πόλης μας. Η περιοχή αυτή, που σε μεγάλο βαθμό είναι και παραμένει αναξιοποίητη, θα μπορούσε με τις κατάλληλες αναπλάσεις και εργασίες να φιλοξενεί ένα ολόκληρο Θεματικό πάρκο που θα καλύπτει τις τουριστικές ανάγκες του νομού μας. Από το δάσος της Ελατιάς και το Φρακτό, έως το Φαλακρό, το Σπήλαιο του Μααρά και της Αλιστράτης, τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας καθώς και του Τεχνολογικού Μουσείου Δράμας, θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε ένα τέτοιο πάρκο.

Το Δάσος της Ελατιάς και η περιοχή του Φρακτού φιλοξενούν βιοποικιλότητα που συναντούμε μόνον σε μια απόσταση 3 χιλιάδων χιλιομέτρων, από τα ελληνικά σύνορα μέχρι τα Βόρεια σύνορα της Γερμανίας. Το Δασικό χωριό προσφέρεται για προετοιμασίες αθλητικών ομάδων και εν γένει για αθλητικό – προπονητικό τουρισμό. Πέρυσι, το χωριό φιλοξένησε φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου για πρακτική και άμεση επαφή με το χώρο του Δάσους.

Τα ιαματικά λουτρά των Θερμιών στην περιοχή του Παρανεστίου, παραμένουν ουσιαστικά αναξιοποίητα και παραμελημένα ενώ, παρά την άσχημη κατάστασή τους χαίρουν ακόμη υψηλής επισκεψιμότητας από κόσμο που καταφεύγει σε αυτά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Ο ιαματικός τουρισμός, με τη συμμετοχή και των ασφαλιστικών φορέων, έχει εξαπλωθεί πλέον αρκετά και στη χώρα μας και η κουρά ασθενών σε αυτά συστήνεται πλέον άφοβα και ως προληπτική ιατρική από τους ιατρούς.

Όλα τούτα, όσο κι αν μας φαίνονται ως δυσεπίλυτα προβλήματα ή αναξιοποίητες προτάσεις ελλείψει πόρων και κονδυλίων, είναι απολύτως εφικτά και πραγματοποιήσιμα υπό δύο σημαντικές προϋποθέσεις. Να υπάρχει πολιτική βούληση και θέληση για δουλειά. Με αυτές τις δύο προϋποθέσεις και οι πόροι μπορούν να αναζητηθούν και εξευρεθούν είτε από εθνικά, είτε από κοινοτικά προγράμματα και τα έργα να ξεκινήσουν άμεσα. Συνεπώς, στο αρχικό ερώτημα, αν η Δράμα μπορεί να καταστεί διαχρονικά ένας τουριστικός προορισμός, η απάντησή μου είναι θετική. Θέλει, όμως, δουλειά και τόλμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου