Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Γ. Δημαράς: Δεν δηλώνω παρών σε συναίνεση-ξεπούλημα της πατρίδας

Ο Γιάννης Δημαράς θυμίζει σήμερα, στο αυτόνομο πολιτικό του βήμα, τον τολμητία ρεπόρτερ της εποχής που η θρυλική εκπομπή η οποία βασιζόταν στον ίδιο, το Γιώργο Λιάνη και τον Κώστα Χαρδαβέλα, έβγαινε από το αίμα, τη γενναιότητα και το ρίσκο του δημοσιογραφικού μεγαλείου. Και τώρα όπως και τότε, ο Γιάννης Δημαράς με το Πανελλήνιο Άλμα Πολιτών, στέκει όρθιος και προκαλεί ένα ολόκληρο και αρκούντως φθαρμένο πολιτικό σύστημα.

Μιλάει έξω απ’ τα δόντια για όλους και για όλα, θυμίζοντας τον οραματιστή των παιδικών και εφηβικών του χρόνων, που από τα τσιμεντένια γήπεδα μπάσκετ του Αμύντα και του Παναθηναϊκού καθώς και τη μάχη του ρεπορτάζ, βρέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων. Και οι τρείς αυτοί σταθμοί του έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά: Τον αγώνα για τη δικαιοσύνη στην κοινωνία και το όφελος της πατρίδας.

Ερ. Κύριε Πρόεδρε μπαίνετε στη μάχη της διεκδίκησης της ψήφου των πολιτών σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την χώρα, το έθνος, αλλά και το πολιτικό σύστημα. Πως θα πείσετε μια κοινωνία σε απόγνωση ότι το Άρμα Πολιτών αποτελεί μιαν αξιόπιστη εναλλακτική φωνή και πως, δευτερευόντως, θα αντιμετωπίσετε ένα σύστημα που φαίνεται να σας θέλει – ως πολιτικό σχήμα - αναλώσιμο;

Απ. Αναμφίβολα, η χώρα μας βρίσκεται στην πιο δεινή θέση της σύγχρονης ιστορίας της, ως αποτέλεσμα των πολιτικών πρακτικών και επιλογών που εφαρμόστηκαν από τη Μεταπολίτευση έως και σήμερα. Το πολιτικό προσωπικό των κυβερνήσεων αποδείχθηκε στην πράξη αναποτελεσματικό, απώλεσε δικαίως την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και σήμερα κρίνεται αναξιόπιστο και ανεπαρκές για τη διαχείριση της κρίσιμης κατάστασης στη χώρας μας.

Η δική μας προσπάθεια, που ξεκίνησε από τις περιφερειακές εκλογές και συνεχίζεται σήμερα - μετά από αίτημα και παρότρυνση των ίδιων των συμπολιτών μας - διακρίνεται από τον αδέσμευτο και τον αντισυστημικό χαρακτήρα της. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη μας για να αντισταθούμε σε σχέδια που υπονομεύουν την εθνική μας ανεξαρτησία και σκοπεύουν στην οικονομική και ηθική εξόντωση των Ελλήνων. Οι πολίτες θα κρίνουν τον καθένα από τον πορεία του.

Ερ. Πρόσφατα ο πρωθυπουργός συνάντησε κάποιους από τους πολιτικούς αρχηγούς. Πέρα από την αντίδραση σας η οποία κάτεγράφη για την εξαίρεση σας από τις συναντήσεις αυτές ποια είναι, η επί της ουσίας πρόταση του κόμματος σας για την υπέρβαση της κρίσης και την ανάγκη να πάρει ανάσες η κοινωνία;

Απ. Είναι ζήτημα τιμής πια να κάνουμε αυτό που ζητά ο ελληνικός λαός. Μισόλογα και ενέργειες εντυπωσιασμού δεν έχουν θέση στην κίνησή μας και με μαθηματική ακρίβεια θα αυτοακυρωθούν. Η ενέργειά μας έχει συμβολικό αλλά συγχρόνως και ουσιαστικό χαρακτήρα. Δεν είναι δυνατόν, ο κ. Πρωθυπουργός να ζητά συναίνεση όλων των κομμάτων και να ακυρώνει έναν πολιτικό φορέα που εκπροσωπείται από δύο βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η εσκεμμένη αυτή απαξίωση συνιστά αντιδημοκρατική ενέργεια και προφανώς ο κ. Παπανδρέου έχει μια δική του αντίληψη περί Δημοκρατίας , κάτι που αποφαίνεται και εκ της γενικότερης στάσης του προς τον ελληνικό λαό.

Εμείς, αυτό που έχουμε ως προτεραιότητα και ιστορικό καθήκον είναι να πετύχουμε την κοινωνική συναίνεση και συμμαχία. Δεν ήρθαμε για να συνεχίσουμε το καταστροφικό έργο των προηγούμενων, ούτε να συμπράξουμε σε νέες θηριωδίες κατά των Ελλήνων. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό και στην ακριβοδίκαιη κρίση του.

Όποιος τον υποτίμησε, συστηματικά λαμβάνει τα ηχηρά μηνύματά του. Η αυθόρμητη αντίδραση χιλιάδων συμπολιτών μας που γεμίζουν καθημερινά τις πλατείες της χώρας μας είναι το πρώτο βήμα της κοινωνικής επαγρύπνησης. Ο κόσμος οργανώνεται, ορθώνοντας το τείχος του απέναντι σε όσους τον ατίμασαν και τον πρόδωσαν. Δεν πρόκειται να δηλώσουμε παρόντες στο ξεπούλημα της πατρίδας μας. Δηλώνουμε την παρουσία μας, μόνο μέσα από την ενίσχυση της καθαρής λαϊκής φωνής που δίνει εντολή για δικαιοσύνη και επαναφορά στο υγιές κοινωνικό περιβάλλον.

Ερ. Θα ήθελα να σταθώ λίγο στην υποψηφιότητα σας στις Περιφερειακές εκλογές. Ένα ολόκληρο σύστημα, δόθηκε η εντύπωση, πως συνέπραξε, έτσι ώστε να φαίνεστε ηττημένος ενώ στην πραγματικότητα αποσπάσατε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Τι δεν πήγε καλά και χάλασε η αρχικώς δημιουργημένη εικόνα που για ένα διάστημα σας έδινε τον τίτλο του φαβορί;

Απ. Πρώτα ως δημοσιογράφος και έπειτα ως πολιτικός, έχω μάθει στη ζωή μου να μάχομαι για την ελευθερία του λόγου και την εκτενή ενημέρωση των πολιτών. Αυτή τη δημοσιογραφία και την πολιτική έμαθα να υπηρετώ και αυτήν τίμησα και τιμώ. Είμαστε περήφανοι για το ποσοστό που λάβαμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοέμβρη και τη συγκινητική ανταπόκριση των συμπολιτών μας στο κάλεσμά μας. Αυτός ο κόσμος δεν πτοήθηκε και δεν δείλιασε μπροστά στις τακτικές τρομοκράτησης που επιχείρησε το κυβερνών κόμμα.

Είμαι βέβαιος ότι, το ίδιο θα πράξει όποτε απαιτηθεί. Όσον αφορά ειδικότερα στην υποψηφιότητα μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι αδυναμίες μιας «ακηδεμόνευτης» πολιτικά υποψηφιότητας που στηρίχθηκε στον εθελοντισμό και την πηγαία αγάπη του κόσμου για προσφορά στον τόπο του, δεν κατάφερε να κάνει πραγματικότητα την ανατροπή. Και αυτή έγινε ακόμη πιο δύσκολη και ίσως ανέφικτη, όταν τάχθηκε απέναντί της ένας συμπαγής κομματικός μηχανισμός.

Ωστόσο, τα μηνύματα δόθηκαν και οι κραδασμοί του πολιτικού συστήματος ήταν έντονοι και απειλητικοί για «καρεκλοκένταυρους» που φοβήθηκαν μήπως χάσουν τα κομματικά τους προνόμια. Ήταν πραγματικά τιμή μου, που ως επικεφαλής της παράταξης ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ δόθηκε ένα ισχυρό χαστούκι στο δικομματικό σύστημα και την κομματοκρατία στη χώρα μας. Και δεν συνέβη μόνο στην περίπτωσή μας, πολλοί ήταν οι ανεξάρτητοι συνδυασμοί ανά την Ελλάδα, που δέχτηκαν την επίθεση των κομματικών υποψηφίων και βγήκαν αλώβητοι, σημειώνοντας αξιοσημείωτα ποσοστά. Όλοι εμείς οφείλουμε να μην αφήσουμε το έργο αυτό στη μέση.

Ερ. Θέλω την αίσθηση σας ως ρεπόρτερ και το ένστικτο σας ως πολιτικού. «Μυρίζεστε» εκλογές; Κι αν ναι ποια θα είναι η θέση του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών σε ένα πιθανό μετεκλογικό σκηνικό συνεργασιών;

Απ. Τα εκβιαστικά διλήμματα του Πρωθυπουργού συνεχίζονται , όπως όλοι διαπιστώνουμε, προκειμένου να είναι συνεπής στις συμφωνίες του με τους δανειστές μας. Ζητά συναίνεση από τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ενώ είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και χωρίς τη συναίνεσή τους, αλλά κυρίως χωρίς τη συναίνεση του κυρίαρχου , κατά το Σύνταγμα, Ελληνικού Λαού.

Οι Εκλογές είναι ο μόνος δημοκρατικός τρόπος προκειμένου να προχωρήσει όποιος αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας στις λύσεις που προτείνονται. Στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πρωθυπουργός προέβη αίφνης σε διάγγελμα και έθεσε δίλημμα εκλογών, αν έχανε η κυβέρνηση τις υποψηφιότητές της. Γιατί δεν θέτει θέμα εκλογών τώρα για να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός αυτό που θέλει για τη χώρα του ; Και δεν το θέτει ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση. Εκλογές πρέπει να γίνουν άμεσα και θαρρώ ότι δεν θα διεξαχθούν σύντομα, όσο κι αν η κυβέρνηση τις αποφεύγει.

Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από εθνική ομοψυχία και συνεννόηση. Οι δηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες για πιθανό δημοψήφισμα με συγκεκριμένα ερωτήματα, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα εποικοδομητικό στο δημόσιο προβληματισμό. Η θέση του «Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών» είναι πάγια και αταλάντευτη : Εκλογές εδώ και τώρα. Κανείς δεν έχει τη δικαιοδοσία να λαμβάνει τόσο σημαντικές αποφάσεις για τις τύχες του λαού μας, παρά μόνον αυτός για τον οποίο προορίζονται. Όσο για το μετεκλογικό σκηνικό συνεργασιών, εκτιμούμε ότι η συνεργασία και συγκυβέρνηση είναι πιο δημοκρατική και αποτελεσματική στην παρούσα δύσκολη φάση. Ο καθένας από τους πολιτικούς φορείς που συμμετέχει θέτει τους όρους του για το καλό της Ελλάδας και έτσι αποδυναμώνονται οι εκάστοτε «εθνοσωτήρες» του μονοκομματικού συστήματος και οι ανεξέλεγκτες συμφωνίες που υπογράφουν υποθηκεύοντας την ίδια την πατρίδα μας.

Ερ. Τοποθετείστε στην παραδοσιακή πολιτική Γεωγραφία; Που θα σας συναντούσαμε στο φάσμα Αριστερά – Δεξιά;
Απ. Τα παλαιοκομματικά συστήματα λειτουργίας και πρότυπα προσανατολισμού στον πολιτικό χάρτη συνιστούν πλέον ακάλυπτες επιταγές. Σε αυτήν την εξέλιξη, δεν συνέβαλε μόνον η αναποτελεσματικότητα του πολιτικού προσωπικού που επέφερε την ολική του απαξίωση. Καταλυτική ήταν η επιρροή των πολιτικών συστημάτων από την οικονομική δραστηριότητα και την επέλαση του κεφαλαίου.

Το ιδεολογικό υπόβαθρο των πολιτικών κομμάτων τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς συνθλίβει ολοκληρωτικά. Εμείς, όπως επισημάναμε και στην ιδρυτική μας διακήρυξη προερχόμαστε από τον ευρύτερο δημοκρατικό και πατριωτικό χώρο και ευελπιστούμε να εκφράσουμε τις καθαρές φωνές του ελληνικού λαού για αξιοκρατία, διαφάνεια και ευημερία.

Σήμερα, οι ανάγκες των συμπολιτών μας υπαγορεύουν μια εναλλακτική αντίληψη διαχείρισης των κοινών με κινητήριο δύναμη την αγάπη για την πατρίδα και γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την επιστροφή της περηφάνιας στο Έλληνα. Διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη περίοδο , με πολλά οικονομικά , κοινωνικά και πολιτιστικά προβλήματα, για να αναλωθούμε σε μικροκομματικά κριτήρια και παλαιοκομματικές περιχαρακώσεις. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της εποχής μας και να μιλήσουμε ανοιχτά με την κοινωνία σε όρους ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας. Αυτό δεν θα μας το στερήσεις κανείς.

Ερ. Με ποια στελέχη «συστήνεστε» ως πολιτικός φορέας στους Έλληνες πολίτες; Ποιοι είναι οι συνοδοιπόροι σας στο πολιτικό μονοπάτι του «Άρματος»;

Απ. Αρχικά, γνωρίζετε ότι βασικός συμπαραστάτης της προσπάθειάς μας είναι ο βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΡΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ κ. Β. Οικονόμου. Αν εννοείτε άλλους «επώνυμους» του πολιτικού συστήματος, δεν είχαμε ποτέ πρωταρχικό στόχο να αλιεύσουμε βουλευτές από άλλα κόμματα , χωρίς να σημαίνει ότι ορισμένοι έντιμοι πολιτικοί δεν είναι ευπρόσδεκτοι.

Υπάρχουν στελέχη γνωστά αλλά και νέα στελέχη ανάμεσα τους συμπολίτες μας και την κοινωνία. Μαζί μας έχουν συμπορευτεί άνθρωποι που έχουν δώσει τους δικούς τους αγώνες για τη Δημοκρατία μας και έχουν διακριθεί για το ήθος και την πορεία τους στα κοινωνικά κινήματα. Μαζί μας πορεύονται νέοι συμπολίτες μας και σε αυτούς έχω αποθέσει τις ελπίδες μου για την πρόοδο και τους αγώνες που έπονται. Όλοι μαζί ενώνουμε τις δυνάμεις μας και απαιτούμε με ρεαλιστικό τρόπο τα δίκαιά μας.

Τα δίκαια των παιδιών μας που δυστυχώς, τους αφήνουμε σαν προίκα μια δυσοίωνη πραγματικότητα. Οφείλουμε άμεσα, να κάνουμε ότι είναι δυνατό προκειμένου να αποτρέψουμε την υποθήκευση των ονείρων τους και το κύμα μετανάστευσης που ολοένα και γιγαντώνεται.

Ερ. Κλείνοντας θα ήθελα να μου περιγράψετε την θέση και την πρόταση σας για το τρίπτυχο, «Μεταναστευτικό – Εγκληματικότητα- Ασφάλεια του Πολίτη».

Απ. Οι Έλληνες έχουν αποδείξει το κοινωνικό τους πρόσωπο και την ευαισθησία τους για τις φυλές του κόσμου. Άλλωστε, ας μην ξεχνούμε το Έθνος μας και ο λαός του συνιστά ακρογωνιαίο λίθο του δυτικού πολιτισμού. Δεν μπορεί όμως, να συνεχιστεί αυτό που βιώνουν σήμερα οι συμπολίτες μας, ιδιαίτερα του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Η ανοχή μας απέναντι σε αυτό το ανάλγητο κράτος και σε αυτή την ανύπαρκτη κυβέρνηση τελείωσε. Τα μέτρα για την τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών είναι επιτακτικά και δεν παίρνουν άλλη αναβολή.

Τα πρόσφατα γεγονότα, δεν επιτρέπουν άλλους πειραματισμούς στις πλάτες των πολιτών και ιδιαίτερα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Θέση μας είναι η άμεση καταγγελία της Συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ» που το μόνο που επιτυγχάνει είναι να εγκλωβίζει τους ανθρώπους στην ελληνική επικράτεια και να σωρεύει πολλαπλά άλλα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και η δημιουργία κατάλληλων καταλυμάτων για προσωρινή διαμονή και επαναπροώθηση όσων δεν πληρούν τους όρους μόνιμης διαμονής. Σε κάθε περίπτωση, λύσεις όπως ο φράχτης που σχεδιάζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μόνο δυσανάλογα των επιθυμητών αποτελέσματα θα επιφέρουν στην εικόνα και το κύρος της πολιτισμένης ελληνικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου