Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Φώτης Κουβέλης: Είμαστε η Αριστερά της ευθύνης

Μια «άλλη Αριστερά», όχι αυτή της στείρας διαμαρτυρίας και του ισοπεδωτικού Αρνητισμού φέρνει μπροστά μας με την αποκλειστική συνέντευξη του στο Vimaonline ο ηγέτης της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Μιλά με θάρρος για θέματα ταμπού για την αριστερά του χθες, όπως το μετασναστευτικό σημειώνοντας ότι « είναι επιβεβλημένη η αποφασιστική εφαρμογή του νόμου για να επανέλθει η ομαλότητα στη πρωτεύουσα.

Απαιτείται η αυστηρή πάταξη της εγκληματικότητας». Τονίζει τέλος πως η ΔΗΜ. ΑΡ. διεκδικεί την αυτόνομη παρουσία της, ως αριστερά της Ευθύνης και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.


1. Κύριε πρόεδρε την τελευταία φορά που δημοσιογραφικά συναντηθήκαμε ήσασταν βουλευτής και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσφατα «χώρισαν» οι δρόμοι σας και με την δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς επιδιώκετε να δώσετε ένα άλλο στίγμα μιας άλλης αριστεράς. Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που υποστηρίζουν πως ο κατακερματισμός των πολιτικών χώρων είναι αποτέλεσμα παθογένειας. Εσείς πως τοποθετείστε σε αυτό;

Η ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη ενέργεια. Αποτελεί απάντηση στο διογκούμενο αίτημα της κοινωνίας για ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και για τη διατύπωση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πρότασης. Αποτελεί επιλογή υπεράσπισης του παρελθόντος και του μέλλοντος της ανανεωτικής, δημοκρατικής και οικολογικής Αριστεράς.

Ο χώρος της δημοκρατικής και ανανεωτικής Αριστεράς είναι ζωντανό κύτταρο υπεύθυνης στάσης, επίκαιρου λόγου και προγραμματικών θέσεων για το επί της ουσίας προοδευτικό περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής. Οικοδομούμε, με ευθύνη απέναντι στη χώρα και την κοινωνία, σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Στους λίγους μήνες που πέρασαν από την ίδρυσή της κατέγραψε αξιοσημείωτη παρουσία στην πολιτική ζωή της χώρας. Έχουμε συγκροτήσει οργανώσεις σ’ ολόκληρη την επικράτεια, οι οποίες καταγράφουν συστηματικά την πολιτική τους παρέμβαση στα ζητήματα της κοινωνίας.

Ο κατακερματισμός της Αριστεράς είναι υπαρκτό ζήτημα. Η αντιμετώπισή του όμως δεν μπορεί να γίνεται στο όνομα μιας αόριστης ενότητας. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές, ακόμα και αντίπαλες θέσεις, μεταξύ των δυνάμεων που αναφέρονται στην Αριστερά. Έτσι, αυτές οι δυνάμεις, με υπαρκτές τις μεγάλες διαφορές τους, δεν αθροίζονται.

2. Μεσούσης μιας κρίσης πολιτικής, ηθικής, οικονομικής
αλλά και αξιακής όπου το πολιτικό σύστημα αμφισβητείται πανταχόθεν τι είναι αυτό που εγγυάται πως, ένα νέο κόμμα, έστω και της Αριστεράς θα συμβάλει στην επάνοδο της αξιοπιστίας στις σχέσεις πολίτη – πολιτικής, που έχει λαβωθεί, αν όχι «καταρρεύσει»;

Η Δημοκρατική Αριστερά έχει στόχο να αναδειχθεί ως κόμμα ευθύνης για την κοινωνία, με προτάσεις και εναλλακτικό λόγο, να αμφισβητήσει το παραδοσιακό κομματικό σύστημα και το πρότυπο άσκησης και διαχείρισης της πολιτικής. Απευθύνεται και θέλει να εκφράσει πολίτες που δεν ελπίζουν ότι ένα πρωί θα ξυπνήσουν και ο κόσμος θα έχει γίνει όπως τον ονειρεύτηκαν, αλλά που διαθέτουν την αισιοδοξία της βούλησης και την επιλογή να αγωνιστούν για να αλλάξουν τα πράγματα.

Θέλουμε μια Αριστερά ρηξικέλευθη και τολμηρή που δε θα βολεύεται στα εύκολα και γι’ αυτό δε θα κάνει καμία παραχώρηση ούτε στον αριστερότροπο λαϊκισμό, ούτε στον μυωπικό αριστερισμό, δε θα θεωρεί άκριτα ως δίκαιο αίτημα την υπεράσπιση κάθε κεκτημένου και δε θα χαϊδεύει συντεχνίες στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Αυτά – και όχι μόνον αυτά – αναδεικνύουν ότι είμαστε διαφορετικό, άλλο κόμμα της Αριστεράς. Αυτοπροσδιοριζόμαστε. Δεν ετεροκαθοριζόμαστε και την πολιτική μας αυτονομία την καθορίζουν οι θέσεις και η πολιτική μας. Οτιδήποτε άλλο δεν μας αφορά. Αφορά εκείνους που ενοχλούνται από την παρουσία μας. Η φιλοδοξία μας είναι η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και την κοινωνία.

3. Κατά καιρούς σας έχουν προσάψει πρόθεση στήριξης της κυβέρνησης Παπανδρέου, «ιδεολογική συγγένεια» και άλλα τέτοια... Έχουν αυτά σχέση με την πραγματικότητα και εν πάση περιπτώσει μπορούμε να περιμένουμε από εσάς μια πρόταση εξουσίας που θα απάδει από το τετριμμένο ύφος της- απλώς και μόνο- «διαμαρτυρόμενης αριστεράς».

Η Δημοκρατική Αριστερά από υπεύθυνη θέση αντιμετωπίζει όλα εκείνα που προσδιορίζουν την δύσκολη κατάσταση της κοινωνίας και της χώρας.

Ασκούμε προγραμματική αντιπολίτευση. Κρίνουμε το περιεχόμενο των ρυθμίσεων στη βάση των θέσεων και των επιλογών μας. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από μια αντιπολίτευση περιχαρακωμένη στην κομματική σκοπιμότητα.

Η Δημοκρατική Αριστερά, όποτε κι’ αν γίνουν εκλογές, θα έχει την αυτόνομη παρουσία της. Με τις δικές της δυνάμεις, το πρόγραμμά της, τις θέσεις της. Οτιδήποτε άλλο λέγεται δεν μας αφορά. Αφορά τον εύκολο και φτηνό λόγο που διατυπώνεται από εκείνους που φοβούνται ότι η Δημοκρατική Αριστερά ανακαθορίζει τους πολιτικούς συσχετισμούς.

4. Ένας χρόνος μνημόνιο. Που πάμε κ. Πρόεδρε και στη λογική πως η κοινωνία ολοένα και φτωχοποιείται σε ποιον μπορεί να επενδύσουν οι πολίτες μια ελπίδα ανάταξης;
Έχοντας καταψηφίσει το μνημόνιο, δεν αρκούμαστε να επαναλαμβάνουμε συνεχώς την αντιμνημονιακή μας στάση, ούτε να προστρέχουμε σε αντιμνημονιακά μέτωπα. Απέναντι στους κυβερνητικούς μονοδρόμους, μπορεί να υπάρξει διαφορετική πολιτική, πολιτική διεξόδου από την κρίση.

Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι το ξεπέρασμα της κρίσης, θα κριθεί στην αποφυγή της χρεοκοπίας του δημοσίου και της κατάρρευσης της οικονομίας, παράλληλα με την ανεύρεση νέων δυνατοτήτων «ευρωπαϊκής σύγκλισης» στη βάση αναδιανεμητικών πολιτικών με κοινωνικό χαρακτήρα. Στην ανατροπή της σημερινής άδικης κατανομής των βαρών σε βάρος των αδύνατων στρωμάτων, με την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και όχι μέσα από νέους έμμεσους φόρους, καθώς και με την καταπολέμηση της ακρίβειας και τον περιορισμό της δημόσιας σπατάλης. Στην υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας έξω από το πελατειακό σύστημα, μέσα από την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Η χώρα έχει τεράστιες δυσκολίες να καλύψει το ποσό που απαιτείται για την εφαρμογή του μνημονίου και την ίδια περίοδο να διασφαλίσει δάνεια για την αναχρηματοδότηση του χρέους.

Η κυβέρνηση, για το σύνολο των δανείων της χώρας, οφείλει να επιδιώξει την αναδιαπραγμάτευση για αναδιάρθρωση, μέσα από την οργανωμένη επιμήκυνση και τη μείωση των επιτοκίων. Οι ίδιοι οι πολίτες θα ανακαθορίσουν τους πολιτικούς συσχετισμούς. Η ελπίδα των πολιτών θα επενδυθεί στην υπεύθυνη πολιτική. Αυτή την υπεύθυνη πολιτική για τη χώρα και την κοινωνία προωθεί και αναδεικνύει η Δημοκρατική Αριστερά.

5. Η εγκληματικότητα, η ανεργία, τα ακραία φαινόμενα αντίδρασης των πολιτών έχουν φουντώσει εξ’ αιτίας της κρίσης. Ένας από τους πυρήνες του ζητήματος είναι, ως φαίνεται, το μεταναστευτικό. Ποια η θέση σας;

Η απουσία μεταναστευτικής πολιτικής οδήγησε στη συντηρητικοποίηση μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας και τροφοδότησε και αντιπαλότητες και ξενοφοβία. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Η παρουσία ξένων πολιτών στη χώρα μας είναι και μεγάλη και χωρίς ρύθμιση, με δεδομένη την απούσα μεταναστευτική πολιτική. Αυτό εκμεταλλεύονται ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι που αναλαμβάνουν την «προστασία» των πολιτών έναντι των μεταναστών.

Η κατάσταση θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις αν δεν υπάρξει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, μεταναστευτική πολιτική, η οποία αναμφισβήτητα πρέπει να συνδεθεί με την μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κι’ αυτή απουσιάζει. Η Ευρώπη οφείλει να δεί συνολικά το όλο ζήτημα. Πρέπει να αναθεωρηθεί η συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ», για να εξασφαλισθεί η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης των μεταναστών σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν μπορεί, εξ’ αντικειμένου, να αντιμετωπίσει μόνη της το ζήτημα των μεταναστών, ούτε να παραμένει η «αποθήκη ανθρώπινων ζωών» – των μεταναστών.

Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένη η αποφασιστική εφαρμογή του νόμου για να επανέλθει η ομαλότητα στη πρωτεύουσα.

Απαιτείται η αυστηρή πάταξη της εγκληματικότητας. Η απομόνωση και η απομάκρυνση των αυτόκλητων σωτήρων των κατατρεγμένων, αλλά και των δήθεν υπερασπιστών της έννομης τάξης.

Είναι προφανές ότι ούτε οι συμμορίες, ούτε η Χρυσή Αυγή, ούτε οι λεγόμενοι αντιεξουσιαστές, θα επιβάλουν στην πόλη τους δικούς τους κανόνες.

Η ΔΗΜ.ΑΡ. υποστηρίζει σταθερά ότι τα θέματα ασφάλειας αποτελούν βασικά στοιχεία των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών. Είναι μείζον πολιτικό ζήτημα η προάσπιση της δημοκρατικής νομιμότητας απέναντι στη βία, στην ανομία, στην κατάλυση της συντεταγμένης λειτουργίας της κοινωνίας.

Χρειάζεται ένα σοβαρό και αποτελεσματικό σχέδιο παρουσίας της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και η αναβάθμιση του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας. Αποφασιστικός παράγοντας είναι επίσης η αντιμετώπιση της άναρχης μεταναστευτικής ροής και η προσπάθεια να ξεριζωθούν οι μορφές παραβατικότητας, εγκληματικότητας και κυκλωμάτων μαφίας. Μόνο έτσι μπορούν να προστατευθούν οι ίδιοι οι μετανάστες και να αποκατασταθούν ομαλές σχέσεις όλων των κατοίκων της Αθήνας ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρησκεία.

Τα οποιαδήποτε μέτρα δεν αρκεί να εξαγγέλλονται, αλλά πρέπει και να εφαρμόζονται.
http://www.vimaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου