Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Ο μοναδικός υπουργός από το ΛΑΟΣ και το δύσκολο έργο του


Η πιο καυτή "πατάτα" είναι το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ταξί.

 Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα κινηθεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν έχει να επιλύσει μεγάλα ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα γιατί εκείνο που έχει να κάνει είναι να υλοποιήσει τη δέσμη των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει σε μια εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη στιγμή και ο στόχος της είναι μέσα σε αυτές τις δύσκολές συνθήκες να διασφαλίσει την αδιάσπαστη χρηματοδότηση της χώρας και προκειμένου να επιτευχθεί αυτό να υλοποιήσει δεσμεύσεις οι οποίες είναι ήδη ειλημμένες.

Ο κ. Βορίδης διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει.

Ο νέος υπουργός καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά σημαντικών θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του και έχουν σχέση με την απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, κάτι που ζητάει μετ΄ επιτάσεως η τρόικα, στο πλαίσιο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που πρέπει να προωθηθούν και προβλέπονται στο μνημόνιο.

Η πιο «καυτή πατάτα» που θα αντιμετωπίσει ο κ. Βορίδης, είναι σαφώς το θέμα της απελευθέρωσης των ταξί, για το οποίο ο ΛΑΟΣ έχει κατά καιρούς εκφράσει την αντίθεσή του με το πολυνομοσχέδιο που προωθούσε ο Γιάννης Ραγκούσης και υποστήριζε το μέτρο των πληθυσμιακών κριτηρίων στην έκδοση των νέων αδειών. Στο θέμα των ταξί θα πρέπει να προστεθεί και η πλήρης απελευθέρωση των φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, την οποία ο κ. Ραγκούσης είχε επισπεύσει, αλλά δεν πρόλαβε να καταθέσει στην ολομέλεια της βουλής το σχετικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στους γενικούς γραμματείς και στους διευθυντές του υπουργείου, αλλά ούτε και στους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των εταιριών που εποπτεύονται από το υπουργείο υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Παραδίδοντας το υπουργείο ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι η Ελλάδα διέρχεται την πιο κρίσιμη περίοδο σε καιρό ειρήνης. Οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες, αλλά μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι. Δύο χρόνια τώρα η κυβέρνηση έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και να επιλύσει τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί στη χώρα από το 1974 και μετά. Κάναμε ότι μπορούσαμε να παραδώσουμε μια Ελλάδα στις επόμενες γενιές απαλλαγμένη από το πολύ μεγάλο βάρος που η σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης με το κομματικό κράτος και τις πελατειακές σχέσεις, είχε συσσωρεύσει.

Υπήρξε πρόοδος, αλλά κάναμε και λάθη, τόνισε ο κ. Ραγκούσης σημειώνοντας ότι η μεγάλη πρόκληση του συσσωρευμένου δημόσιου χρέους οδήγησε την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή την πρόκληση των καιρών και να αξιοποιήσει δυνάμεις από την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΛΑΟΣ, ώστε το κομματικό σύστημα να μεταβεί σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Ο κ. Ραγκούσης αφού έκανε ένα μίνι απολογισμό των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει το υπουργείο του, ευχήθηκε στον αντικαταστάτη του επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου