Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Δικαστική απόφαση κατά του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ

Απόφαση-βόμβα που «σπάει» το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ σχετικά με τη διοργάνωση και κυρίως διαφήμιση στοιχήματος μέσω internet, εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.



Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση (Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων) οι εφημερίδες και τα site (ιστότοποι) νόμιμα δημοσιεύουν διαφημίσεις και διαφημιστικά μηνύματα για τυχερά στοιχήματα σε αθλητικά γεγονότα που παρέχουν μέσω Internet ξένες εταιρείες.
Όπως τονίζεται στο σκεπτικό της απόφασης ο νόμος 4002/2011 αναφέρεται σε θέματα διεξαγωγής διαδικτυακών τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων και αναθέτει στο ελληνικό δημόσιο τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων μέσω Internet, το οποίο την ασκεί μέσω ειδικά αδειοδοτημένων παρόχων. Με βάση τον ίδιο νόμο οι εταιρείες στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου που νόμιμα λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες μέχρι τη χορήγηση των προβλεπόμενων αδειών.
«Η νομοθετική αυτή πρόβλεψη δεν θίγει την αποκλειστική δικαιοδοσία του Δημοσίου...Ρητά παρέχεται το δικαίωμα σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων μέσω του διαδικτύου, νόμιμα εγκατεστημένες σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου, οι οποίες κατέχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας και παροχής τέτοιων υπηρεσιών, όπως είναι η εταιρεία της Sportday, να συνεχίζουν την παροχή τέτοιων υπηρεσιών κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης...Σε κάθε όμως περίπτωση η διεξαγωγή τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων μέσω διαδικτύου ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου και πρόκειται να ασκηθεί μέσω ειδικά αδειοδοτημένωνπαρόχων και δεν έχει παραχωρηθεί στην ΟΠΑΠ ΑΕ, όπως οι πράκτορες αβάσιμα ισχυρίζονται.. Άλλωστε ο ΟΠΑΠ ουδέποτε είχε το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής των διαδικτυακών παιγνίων και στοιχημάτων».
Κατόπιν αυτού το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων πέντε ιδιοκτητών πρακτορείων του ΟΠΑΠ οι οποίοι στρέφονταν κατά της εφημερίδας «Sportday» και του «sday.gr» με βασικό ισχυρισμό ότι «η άσκηση από οποιονδήποτε ημεδαπό ή αλλοδαπό - πλην του ΟΠΑΠ - επιχειρηματικής δραστηριότητας, συνισταμένης στη διενέργεια εντός της Ελληνικής επικράτειας στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης καθ' οιονδήποτε τρόπο, ως και η διαφήμιση τέτοιων στοιχημάτων μέσω διαδικτύου, είναι παράνομη».
Σημειώνεται ότι παρέμβαση υπέρ των πρακτόρων του ΟΠΑΠ πραγματοποίησε και ο ίδιος ο Οργανισμός (ΟΠΑΠ), καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου