Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Το «Σημιτικό μπλοκ» έδιωξε τον Γιώργο;

του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Είναι απολύτως βέβαιο ότι λίαν συντόμως θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου, δείχνει στην παρούσα φάση ότι δεν «χαρίζει» το κόμμα σε κανέναν… Μπορεί την εξουσία να την παρέδωσε, διότι εκτίμησε πως αυτό τον συνέφερε πολιτικά στην παρούσα συγκυρία, ωστόσο το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του, όπως διαρρέουν στενοί του συνεργάτες, δεν θα το αφήσει τόσο εύκολα…


Είναι αλήθεια, ότι οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, δρομολογήθηκαν περισσότερο μέσα από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, παρά από τη ΝΔ ή τον ΛΑ.Ο.Σ., όπως συνηθίζει να κομπάζει ο λαλίστατος, αλλά αυτοαναιρούμενος (ως Ιωάννης Μελισσανίδης) Γιώργος Καρατζαφέρης. Αυτό άλλωστε το παραδέχτηκε έμμεσα και ο Αντώνης Σαμαράς, με τη δήλωση του, «πως δεχτήκαμε όλα τα ονόματα, που μας προτάθηκαν για πρωθυπουργό», δείχνοντας πως η «οπερέτα» της εύρεσης του νέου πρωθυπουργού, ήταν περισσότερο θέμα εσωτερικών ισορροπιών ΠΑΣΟΚ, παρά κάποιας εξωγενούς διαπραγμάτευσης.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως όταν ο κ. Παπανδρέου έφτασε σε αδιέξοδο αποφάσισε να οργανώσει οικογενειακό συμβούλιο. Εισηγητής σ’ αυτό ήταν ο πολυπράγμων Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος εξήγησε με επιχειρήματα ότι δεν είναι δυνατόν να παραιτηθεί έτσι απλά ο Γιώργος. Επέμεινε στην άποψη του και βρήκε πρόθυμο συμπαραστάτη τον Αντρίκο. Και αυτός ανέλυσε την θέση του υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια χειρονομία θα ήταν ταπεινωτική. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου αλλά και η Άντα Παπανδρέου, οι οποίες προσέγγισαν το ζήτημα περισσότερο από την ανθρώπινη πλευρά του. Μάλιστα η μητέρα του Πρωθυπουργού ζήτησε να γίνουν κινήσεις ώστε να μην προσβληθεί το όνομα της οικογένειας και να προστατευθεί ο Γιώργος.

Ο πρώην Πρωθυπουργός αφού άκουσε όλες τις απόψεις, τους εξήγησε ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα και ότι για μια ακόμα φορά τον στρίμωξε το κόμμα, παρά την νομιμοφροσύνη την οποία επιδείκνυε ο κ. Καρχιμάκης, αλλά και ιστορικά στελέχη. «Αναβίωσε το μπλοκ του Σημίτη» φέρεται να είπε και ζήτησε να μιλήσουν και να ακούσει προτάσεις για το πώς θα φύγει και όχι πως θα μπορούσε να παραμείνει. Τελικά βρέθηκε η φόρμουλα αλλά στο μεταξύ συμφώνησαν να μην αφήσει με τίποτα την ηγεσία του κόμματος.

Τα συγκεκριμένα σενάρια μοιάζουν αληθοφανή, αφού η επιλογή Παπαδήμου, αποδεικνύεται από τα ίδια τα γεγονότα, πως δεν ήταν επιλογή Παπανδρέου. Προφανώς επιβλήθηκε από το φερόμενο ως αναβιωθέν «Σημιτικό μπλοκ». Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τους διεθνείς συσχετισμούς, δηλαδή την «Γερμανοφιλία» των Σημιτικών, σε αντιδιαστολή με τους αμερικανοτραφείς Παπανδρέου, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα, πως από εδώ και μπρος δεν πρόκειται να πλήξουμε, περιμένοντας να δούμε τι θα κάνουν οι πολλοί «ξένοι μέσα στο ίδιο κόμμα»… Για τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, θα τα πούμε σε λίγες ημέρες…

http://stamparismata.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου