Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Περικοπή συντάξεων

Στις ήδη παρακρατούμενες εισφορές τύπου ΛΑΦΚΑ, έρχονται να προστεθούν μειώσεις, ανάλογα με την ηλικία του συνταξιούχου, το ύψος της σύνταξης και το ταμείο από το οποίο συνταξιοδοτείται. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, στόχος είναι η κάλυψη ελλειμμάτων των ταμείων και η εξοικονόμηση τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.



Για τις συντάξεις, που είναι πάνω από τα 1.200 ευρώ, προβλέπεται μείωση 20% και 40% για το τμήμα των 1.000 ευρώ, για όσους είναι κάτω των 55 ετών.
Στις επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ επέρχεται μείωση 30% για το τμήμα της σύνταξης από τα 150 ευρώ και πάνω και στα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών η μείωση της επικουρικής θα είναι 15%. Ενώ στο Mετοχικό Tαμείο Πολιτικών Υπαλλήλων η μείωση θα ακουμπάει το 20% ανεξαρτήτως ποσού και επιπλέον 50% για τα ποσά των μερισμάτων πάνω από τα 500 ευρώ, μετά την πρώτη περικοπή.
Για το εφάπαξ προβλέπεται μείωση 15% στο Tαμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, για όσους εξήλθαν από την υπηρεσία το 2010 και 20% για όσους βγήκαν σε σύνταξη το 2011.
Για υπαλλήλους της ΔEH που συνταξιοδοτήθηκαν το 2010, προβλέπεται μείωση του εφάπαξ κατά 25% και 30% για όσους βγήκαν σε σύνταξη φέτος, ενώ 30% στο Tαμείο Πρόνοιας των εργαζομένων στην Eμπορική Tράπεζα.
Από τις μειώσεις εξαιρούνται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή απολύτου αναπηρίας, καθώς και οι ορφανικές οικογένειες από βίαιων συμβάντων και όσοι έχουν σύζυγο ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου