Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Από το Ασφαλιστικό… στις εκλογές

Η επιλογή του Τάσου Γιαννίτση για τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, ξύπνησε μνήμες από την περίοδο διακυβέρνησης του τόπου από τον Κώστα Σημίτη.

Ο κ. Γιαννίτσης αποτελεί προσωπική επιλογή του νέου Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, και αναλαμβάνει ουσιαστικά να....
εγγυηθεί την ομαλή πορεία της Κυβέρνησης προς τις πρόωρες εκλογές. Στο πλαίσιο του χρονικού ορίζοντα της 19ης Φεβρουαρίου, που όρισαν τα πολιτικά κόμματα τα οποία συμμετέχουν, ή… και λίγο πιο μετά, εφόσον εκτιμηθεί ότι δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες, για να καταστεί εφαρμόσιμη η Συμφωνία των Βρυξελλών της 27ης Οκτωβρίου, για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%.

Η τελευταία δημόσια θέση που κατείχε ο Τάσος Γιαννίτσης, ήταν εκείνη του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκε να είναι μέλος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.

Συνέδεσε την πολιτική διαδρομή του με τον Κώστα Σημίτη, στο πλευρό του οποίου βρέθηκε από το 1996, αρχικά ως σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού, και εν συνεχεία, μετά τις εκλογές του 2000, ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τάσος Γιαννίτσης συνδέθηκε ως υπουργός Εργασίας με την προσπάθεια της κυβέρνησης Σημίτη να ανοίξει το ακανθώδες θέμα του Ασφαλιστικού, που οδήγησε τον σημερινό Υπουργό Εσωτερικών στην απομάκρυνση από τη θέση του, λόγω των σφοδρών κοινωνικών αντιδράσεων που προκλήθηκαν, και του «Ανένδοτου» που κήρυξαν ακόμη και τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κώστας Σημίτης δεν εγκατάλειψε πολιτικά τον στενό συνεργάτη του. Και στον ανασχηματισμό που ακολούθησε εκείνη την ταραγμένη περίοδο για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, του έδωσε τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, δίπλα δηλαδή στον Γιώργο Παπανδρέου. Ενώ, μετά την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, στις αρχές του 2004, ο Τάσος Γιαννίτσης διαδέχτηκε τον Γιώργο Παπανδρέου ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

http://www.statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου