Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Η Πορτογαλία "τρέμει" το ελληνικό δημοψήφισμα


Η Πορτογαλία είναι η τρίτη χώρα-μέλος της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία που λαμβάνει έκτακτη οικονομική βοήθεια από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, συνολικά 78 δισ. ευρώ σε μια τριετία.







Η Πορτογαλία, η οποία έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα δανεισμού από την ΕΕ και το ΔΝΤ, «φοβάται» ότι θα καταστεί ευάλωτη εξαιτίας του ελληνικού δημοψηφίσματος για το πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, την ώρα που η Λισαβόνα λέει πως θεωρεί ζήτημα τιμής να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών της.

"Σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η ευρωζώνη έχει περισσότερο ανάγκη των σημαδιών εμπιστοσύνης, είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση, που προκαλεί ανασφάλεια και απρόοπτα" τόνισε με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Πάουλου Πόρτας από το Καράκας, που επισκέπτεται αυτές τις μέρες επίσημα.

"Στους συμπατριώτες μου θέλω να πω: όσο περισσότερα σημάδια αστάθειας και διαίρεσης δουν σε άλλες χώρες, τόσο θα πρέπει να πριμοδοτήσουν τη σταθερότητα και την συναίνεση στην Πορτογαλία", δήλωσε επίσης ο επικεφαλής της πορτογαλικής διπλωματίας. "Αυτό είναι που θα διαφοροποιήσει την Πορτογαλία, θα την καταστήσει μοναδική. Τότε μόνον θα είναι, που θα μάς αντιμετωπίσουν ως μια σταθερή χώρα, που σέβεται τις δεσμεύσεις της".

Η έγνοια αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι η Πορτογαλία πέρασε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, πριν να εξασφαλίσει στη διάρκεια του Μαΐου τη δανειοδότηση της ΕΕ και του ΔΝΤ: ο τότε (Σοσιαλιστής) πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες, παραιτήθηκε τελικά στα τέλη Μαρτίου, όταν οι βουλευτές απέρριψαν το κυβερνητικό πρόγραμμα λιτότητας, το τέταρτο κατά σειράν. Προκηρύχθηκαν για την αρχή του Ιουνίου πρόωρες εκλογές, που κέρδισε η Δεξιά.

Τώρα, οι πορτογάλοι Σοσιαλιστές δέχθηκαν με επιφυλακτικότητα την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, να θέσει σε δημοψήφισμα το πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Ο πορτογάλος ευρωβουλευτής, Λουί Καπούλας Σάντους δήλωσε στην εφημερίδα 'Ι' ότι το ελληνικό δημοψήφισμα "αποτελεί μια παράμετρο πρόκλησης αναστάτωσης (στην ευρωζώνη), προκαλεί αβεβαιότητα".

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρου Πάσους Κουέλιου, έχει αναγγείλει ότι θα ζητήσει όταν η "τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ" ξαναεπισκεφθεί τη Λισαβόνα να υπάρξει "αναπροσαρμογή" στο ακολουθητέο οικονομικό πρόγραμμα.

Δεν έδωσε διευκρινίσεις, στα πορτογαλικά ΜΜΕ εντούτοις έγινε ήδη λόγος για κυβερνητικό στόχο να δοθεί περισσότερος χρόνος, ώστε να συνέλθουν τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και για ελαφρύνσεις σε κάποια μέτρα "δρακόντειας λιτότητας", καθώς αν όλα αφεθούν ως έχουν σήμερα, η πορτογαλική οικονομία θα συρρικνωθεί -2,8% όλο το 2012, πιο πολύ από όσο προβλέφθηκε στην αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου