Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Στο ΔΝΤ και η Ιταλία


Η Ιταλία πρόκειται να υποβάλλεται σε ελέγχους ανά τρίμηνο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ταυτόχρονα με τους ελέγχους από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ώστε οι προσπάθειες της χώρας για την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων να γίνουν πιο αξιόπιστες, ανακοίνωσαν ανώτατα στελέχη της ΕΕ σήμερα στο πλαίσιο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20).
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ επέμειναν ότι η Ιταλία ήταν εκείνη η οποία ζήτησε από το ΔΝΤ να επαληθεύει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που – τόσο η κυβέρνηση στη Ρώμη όσο και οι Ευρωπαίοι – θεωρούν κλειδί για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των αγορών περί εξάπλωσης της κρίσης χρέους.
«Όλες οι συζητήσεις που είχαμε με τις ιταλικές αρχές έγιναν σε μια πολύ γαλήνια ατμόσφαιρα, όχι σε ατμόσφαιρα επιβολής » επισήμανε ο Βαν Ρόμπεϊ
Από την πλευρά του, ο Μπαρόζο δήλωσε ότι ειδικοί της Επιτροπής θα βρίσκονται στη Ρώμη την επόμενη εβδομάδα για να αρχίσουν να διεξάγουν «λεπτομερή αποτίμηση και παρακολούθηση της ιταλικής κατάστασης» αλλά οι λεπτομέρειες για το πώς θα γίνεται η επίβλεψη του ΔΝΤ, δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστές.
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι το πρόβλημα της Ιταλίας είναι η έλλειψη αξιοπιστίας , λέγοντας χαρακτηριστικά : «το πρόβλημα που διακυβεύεται – και το οποίο έχει προσδιοριστεί σαφώς τόσο από τις ιταλικές αρχές όσο και από τους εταίρους τους – είναι η έλλειψη αξιοπιστίας των μέτρων που εξαγγέλθηκαν».
Οι τριμηνιαίες διαδικασίες ελέγχου από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την EKT είναι η συνήθης πρακτική για χώρες που λαμβάνουν δάνεια από τους τρεις οργανισμούς –Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία– αλλά ο Βαν Ρόμπεϊ επέμεινε ότι η περίπτωση της Ιταλίας δεν είναι συγκρίσιμη με αυτή της Ελλάδας
«Η κατάσταση στην Ιταλία είναι εντελώς διαφορετική. . . από την κατάσταση στην Ελλάδα. Εντελώς διαφορετική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βαν Ρόμπεϊ.
Ιταλοί αξιωματούχοι επιχείρησαν νωρίτερα να υποβαθμίσουν την σημασία της σημερινής ανακοίνωσης, υποστηρίζοντας ότι η χώρα ζητεί «συμβουλές» και όχι «παρακολούθηση» από το ΔΝΤ, που συνήθως συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις και όρους.
Ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός, κατά την συνέντευξή του στις Κάννες, υποστήριξε ότι «η Ιταλία δεν πρόκειται να τεθεί υπό επιτήρηση, αλλά να επικυρωθεί η πρόοδός της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόσθεσε ότι «είναι μια πρωτοβουλία που δεν επιβλήθηκε, αλλά ζητήθηκε από την Ρώμη. Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Διάσωσης, η Ιταλία θεωρεί ότι δεν το χρειάζεται».
Κατά τον Μπερλουσκόνι, «η επίθεση των αγορών κατά του δημόσιου χρέους της χώρας είναι μια παροδική μόδα, από την στιγμή που η Ιταλία διαθέτει ισχυρή οικονομία, είναι η έβδομη του πλανήτη και η καθημερινή ζωή της, δείχνει ότι πρόκειται για εύπορη χώρα».
Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι τόνισε ότι «πρόκειται για την μεγαλύτερη στράτευση της Ιταλίας υπέρ των μεταρρυθμίσεων, που σημειώθηκε ποτέ. . . δεν υπάρχει κανένα σχετικό προηγούμενο».
Την Δευτέρα, όπως επιβεβαίωσε και ο Μπερλουσκόνι, πρόκειται να φθάσει στην Ρώμη αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα συζήτησης, πάντα, την πορεία των μεταρρυθμίσεων.
Σε ότι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ ο Τρεμόντι συμπλήρωσε: «δεν το σκεφθήκαμε ως οικονομική στήριξη, αλλά για να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία του. Πρόκειται για μια νέα μορφή τεχνικής υποστήριξης, μετά από αίτημα της Ιταλίας, για να γίνει ακόμη σαφέστερο ότι η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων είναι σε εξέλιξη».
Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου