Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ατιμώρητοι οι 13 εκατομμυριούχοι δημόσιοι υπάλληλοι

Αδικαιολόγητες «οικονομίες» σε τραπεζικούς λογαριασμούς 13 δημοσίων υπαλλήλων που ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ ανακάλυψε το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) έπειτα από έρευνες που διεξήγαγε ύστερα από καταγγελίες πολιτών για τον εντοπισμό «μαύρου χρήματος».



Στη «μαύρη λίστα» των επίορκων υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο του ΣΕΕΔΔ, το οποίο κατέθεσε στη Βουλή το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, περιλαμβάνονται υπάλληλοι υπουργείων, προϊστάμενοι πολεοδομιών, ακόμα και εργαζόμενοι σε δημοτικές επιχειρήσεις και στον ΟΑΕΔ.
Οι 13 δημόσιοι υπάλληλοι με τις «παχυλές» καταθέσεις παραμένουν ατιμώρητοι, σύμφωνα με το έγγραφο του ΣΕΕΔ, αφού εκκρεμούν οι ποινικές διώξεις, ενώ τα πειθαρχικά όργανα του Δημοσίου στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν επιβάλει μικρές ποινές..........


«Πρωταθλητής» στη λίστα των επίορκων υπαλλήλων εμφανίζεται συνάδελφός τους σε υπουργείο της Αθήνας που βρέθηκε με τραπεζικό λογαριασμό ύψους 8,9 εκατ. ευρώ, που δεν δικαιολογούνται, όπως αναφέρει η έκθεση του ΣΕΕΔΔ. Ο υπάλληλος έχει συνταξιοδοτηθεί, ενώ παράλληλα του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον προσωπικό του λογαριασμό κατετίθεντο οι επιχορηγήσεις συνδικαλιστικών σωματείων και δεν έχει αποσαφηνιστεί το ποσό που έχει καταχραστεί.
Δεύτερη στη λίστα των «βαθύπλουτων» δημοσίων υπαλλήλων έρχεται υπάλληλος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, όπου το ΣΕΕΔΔ ανακάλυψε ότι μαζί με τον σύζυγό της είχαν διαθέσει το σύνολο των μετοχών Ανώνυμης Εταιρείας, ενώ διατηρούν οικογενειακούς τραπεζικούς λογαριασμούς ύψους 7.965.236,64 ευρώ. Το πόρισμα παραπέμφθηκε και στην αρμόδια ΔΟΥ, προκειμένου να διερευνηθούν φορολογικές παραβάσεις, αλλά λόγω «έλλειψης προσωπικού» η τοπική εφορία αρνήθηκε να ολοκληρώσει την έρευνα σε χρονικό διάστημα 2 μηνών και ζήτησε παράταση.
Την τρίτη θέση καταλαμβάνει υπάλληλος σε πολεοδομία νησιού που έπειτα από καταγγελίες πολιτών, το ΣΕΕΔΔ ανακάλυψε ότι διαθέτει καταθέσεις 1.563.355 ευρώ. Η τοπική ΔΟΥ βεβαίωσε φόρους ύψους 330.561,47 ευρώ.
Στην πρώτη τετράδα των «εκατομμυριούχων» δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται πρώην δασάρχης σε νησί του Σαρωνικού που βρέθηκε με καταθέσεις 4,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων κρίθηκαν ως «αδικαιολόγητες καταθέσεις» το ποσό των 1.014.701,4 ευρώ.
Ακολουθούν στη λίστα των επίορκων υπαλλήλων:
  • Τελωνειακός με «αδικαιολόγητες καταθέσεις» ύψους 923.554 ευρώ.
  • Διευθυντής Πολεοδομίας νησιού με καταθέσεις 609.382 ευρώ, ο οποίος τέθηκε αυτοδίκαια σε αργία, καταλογίστηκαν φόροι 877.832,06 ευρώ, ενώ η Δικαιοσύνη τού απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα.
  • Υπάλληλος του ΟΑΕΔ, ο οποίος παρακρατούσε εντάλματα πληρωμής του Οργανισμού, εντοπίστηκε με καταθέσεις 675.615,28 ευρώ.
  • Προϊστάμενος πολεοδομίας της Δυτ. Ελλάδας με καταθέσεις 607.637 ευρώ.
  • Πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών στη Δυτική Ελλάδα με τραπεζικές καταθέσεις ύψους 600.000 ευρώ.
  • Προϊστάμενος πολεοδομίας δήμου της Αττικής πιάστηκε με «αποταμιεύσεις» ύψους 353.971,6 ευρώ.
  • Υπάλληλος πολεοδομίας της Βορείου Ελλάδας με «αδικαιολόγητες» καταθέσεις 61.296,10 ευρώ.
  • Προϊστάμενος Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων με καταθέσεις 506.059,02 ευρώ, οι οποίες δεν καλύπτονται από τα εισοδήματά του.
  • Πρώην προϊστάμενος δασικής υπηρεσίας με καταθέσεις 88.200 ευρώ.
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ
Αίτημα για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις
  • Επίορκος τελωνειακός με καταθέσεις 923.554 ευρώ τιμωρήθηκε (!) με ποινή προστίμου 10 ημερών
Ελεύθεροι κυκλοφορούν και οι 13 επίορκοι υπάλληλοι που έχουν στην κατοχή τους 25 εκατ. ευρώ «αγνώστου προελεύσεως».
Σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΕΔ έχουν επιβληθεί μόνο πειθαρχικές ποινές, σε κάποιες περιπτώσεις με την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας, ενώ εκκρεμούν ακόμα τα αποτελέσματα των ποινικών διώξεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχετικό έγγραφο του ΣΕΕΔ κατατέθηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Β' Πειραιά Μανώλη Μπεντενιώτη, ο οποίος ζητεί να ξεκινήσουν οι νόμιμες διαδικασίες πλειστηριασμών και κατάσχεσης κινητής και ακίνητης περιουσίας όσων επίορκων υπαλλήλων έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, προκειμένου να επανέλθουν στα ταμεία του κράτους «τα αδικαιολογήτως και παρανόμως αποκτηθέντα χρήματα».
Το μεγαλείο της ατιμωρησίας καταγράφεται στην περίπτωση του επίορκου τελωνειακού που είχε καταθέσεις 923.554 ευρώ, ο οποίος παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο για το παράπτωμα της «χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός ή εκτός υπηρεσίας» και του επιβλήθηκε «ποινή» προστίμου 10 ημερών!
Η Δικαιοσύνη καταδίκασε τον επίορκο υπάλληλο σε φυλάκιση 10 μηνών με αναστολή και η τοπική Εφορία έκρινε ότι δεν χρειάζεται να καταβάλει επιπλέον φόρους για τα χρήματα που είχε στην κατοχή του.
Στα ευτράπελα της απονομής δικαιοσύνης εντάσσεται η περίπτωση του πρώην δασάρχη σε νησί του Σαρωνικού, ο οποίος απαλλάχτηκε από το πειθαρχικό συμβούλιο για τις καταθέσεις ύψους 1 εκατ. ευρώ που διέθετε, αλλά απολύθηκε από το ίδιο όργανο επειδή έδωσε άδεια να τοποθετηθεί κεραία κινητής τηλεφωνίας σε δασικό και αρχαιολογικό χώρο!
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου