Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

H 7ετία Τσουκάτου-Χριστοφοράκου


Τσουνάμι Τσουκάτου κατακλύζει το αρχείο Χριστοφοράκου. 

Δεκάδες εγγραφές στα ημερολόγια του Mister Siemens φανερώνουν εντατικές, αλλά και διαχρονικές επαφές του Θ. Τσουκάτου με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο. Και μάλιστα σε μια περίοδο που ο πρώτος, εκτός από «στρατηγός» του Κ. Σημίτη, ήταν και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, και ο δεύτερος φρόντιζε να χρηματοδοτεί τα κόμματα με τα μυστικά κονδύλια της Siemens.
Μερικές από τις 22 φορές που αναφέρεται το όνομα του Θ. Τσουκάτου στα ημερολόγια του Μιχ. Χριστοφοράκου. Σε μερικά από τα αποσπάσματα διακρίνεται και το όνομα του Κ. Γείτονα 
Στενή σχέση
Στο αρχείο Χριστοφοράκου, που περιέχεται στη δικογραφία, υπάρχουν τουλάχιστον 22 εγγραφές στο όνομα «Τσουκάτος», αλλά και παραστατικά που καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 1999 μέχρι και το 2006. Ολα μαρτυρούν μια στενή διμερή σχέση (Τσουκάτου - Χριστοφοράκου) η οποία επιτρέπει στον Θ. Τσουκάτο να ζητάει εξοπλισμό, αθλητικές χορηγίες, διορισμούς από τον τότε ισχυρό της Siemens, ενώ του στέλνει και προσωπικά κλειστούς φακέλους που του παραδίδονται.
Αν όλα αυτά δεν βρίσκονταν στη δικογραφία, θα υπήρχε πλήρες σκότος για την πολυετή αυτή σχέση, που καλύπτει και πολλά από τα κρίσιμα χρόνια της ερευνώμενης περιόδου, ως προς τη διακίνηση του μαύρου πολιτικού χρήματος της Siemens σε κόμματα ή σε μεμονωμένους πολιτικούς.
 
Ανέφερε μόνο δύο
Ο 4ος Ειδικός Ανακριτής δεν ασχολήθηκε με το αρχείο Χριστοφοράκου και ο Θ. Τσουκάτος κατά την απολογία του (1-7-2009) αναφέρεται μόνο σε δύο επαφές του- συναντήσεις με τον Μ. Χριστοφοράκο, στις 20/10/1998 και στις 15/12/1998. Τίποτε άλλο.
Μάλιστα, ο Θ. Τσουκάτος υποστηρίζει ενώπιον του ανακριτή ότι η πρώτη επαφή με τον Μ. Χριστοφοράκο έγινε από τηλεφώνημα ενός διαφημιστή που τον γνώριζε επειδή έκανε διαφημίσεις σε κόμματα και έχει και μια εταιρεία δημόσιων σχέσεων, την DDB, τον Χρήστο Παπαπολύζο. Ο τελευταίος αιτήθηκε να με επισκεφθούν με τον Χριστοφοράκο στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει ο Θ. Τσουκάτος, ζητώντας ο «προξενητής»-διαφημιστής να κληθεί ως μάρτυράς του, ενώ ο ανακριτής δεν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει αν μπλέχτηκ
αν και διαφημιστικά τα κονδύλια της Siemens και του κόμματος.
Ετσι όλα έμειναν στο 1 εκατ. μάρκα, που η Siemens το 1999 -λίγους μήνες μετά τις δύο επαφές- αποδέσμευσε υπέρ του ΠΑΣΟΚ σε λογαριασμό στην Ολλανδία του κ. Πιταούλη, που ήξερε ότι διευκόλυνε άλλο φίλο του, τον κ. Βίο. Το ποσό αυτό «εισήχθη» σπασμένο σε μικρότερα ποσά, πέρασε από λογαριασμούς φίλων και, όπως υποστηρίζει ο Θ. Τσουκάτος, παραδόθηκε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ.
Ομως οι επαφές Τσουκάτου - Χριστοφοράκου εντατικοποιήθηκαν από το 1999 και μετά.
Ειδικότερα:
 
1 Από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 1999, στο ημερολόγιο της Γενικής Διεύθυνσης της Siemens υπάρχουν τουλάχιστον επτά σημειώσεις επαφών του Θ. Τσουκάτου, που κάποιες από αυτές παραπέμπουν και σε διευθετήσεις συναντήσεων με τον Μιχ. Χριστοφοράκο.
2 Στις 10 Ιουνίου 1999 καταγράφεται η ώρα 15.00 ΠΑΣΟΚ / Ζωή.
3 Το 2000 στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου εμφανίζονται και πάλι εγγραφές μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου. Σε μία από αυτές αποτυπώνεται αίτημα Τσουκάτου για τηλεφωνικό κέντρο, ενώ σημειώνονται και τα τηλέφωνα τότε συνεργάτη του που φροντίζει το σχετικό θέμα.
4 Το 2001 μεταξύ των όσων ζητούσαν τον Χριστοφοράκο και πάλι ο Θ. Τσουκάτος με σημειώσεις στον Νοέμβριο μήνα, όταν τότε το γραφείο της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη ρύθμισε το αίτημά της για την απόκτηση πλυντηρίου-στεγνωτηρίου από τη Siemens. Ο Θ. Τσουκάτος αφήνει το τηλέφωνο του πολιτικού του γραφείου για επικοινωνία.
5 Το 2003 (14/1) στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου γράφεται: «Τσουκάτος / ΠΑΣΟΚ προσωπικό φάκελο για σας». Σε άλλη σημείωση κάτω από «laptop Μητσοτάκη» αναφέρεται επαφή-κλήση Τσουκάτου (13 και 19 Φεβρουαρίου 2003).
Για το Κυπριακό!
Στις 8/4/2003 ο Θ. Τσουκάτος με φαξ ζητάει από τον Χριστοφοράκο «χορηγία Αθλητικής Λέσχης Φιλάθλων Αλίμου», ενώ του στέλνει (4/12) και την ομιλία του στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ «για το Κυπριακό και τον διάλογο με την Αριστερά». «...Με την προσδοκία να υπάρξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ μας», γράφει στον Μ. Χριστοφοράκο.
6 Σε άλλη εγγραφή (20/1/2004) και πάλι σε κλήση στο όνομα Τσουκάτος αναγράφονται «2 συστήματα + 1 πλακέτα + 1 adaptor». Είναι η εκλογική χρονιά (εθνικές και ευρωεκλογές) και οι επαφές του Θ. Τσουκάτου αυξάνονται, με κλήσεις στο γραφείο του Μ. Χριστοφοράκου, αλλά και με ευχές για το Πάσχα κ.ά.
7 Ο Θόδωρος Τσουκάτος, όμως, συνεχίζει ακάθεκτος ακόμα και όταν βρίσκεται εκτός πολιτικής. Στις 28 Ιουνίου 2006 στέλνει στο γραφείο Χριστοφοράκου το βιογραφικό ενός ενδιαφερόμενου για τη θέση μηχανικού ανάπτυξης λογισμικού, «όπως συνεννοηθήκαμε» γράφει στο e-mail που απευθύνει στην Κατερίνα (Τσακάλου), την οποία παρακαλεί «να το δώσεις στον κ. Χριστοφοράκο».
Ο Γείτονας
Στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου, του 2004, υπάρχει καταγεγραμμένη, χειρόγραφα, μια διπλή σημείωση στη σελίδα της 3ης Μαρτίου. Τσουκάτος και Γείτονας μαζί. Η σημείωση γράφει: «Φάκελο Θ. Τσουκάτου, φάκελο Γείτονα». Η σημείωση αυτή καταχωρίζεται στα βιβλία της Siemens σε κρίσιμο πολιτικό χρόνο, τέσσερις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές και μπορούν να την εξηγήσουν μόνο τα αναφερόμενα σε αυτήν πρόσωπα.
Ο Μ. Χριστοφοράκος έχει εμπλέξει το όνομα του Κώστα Γείτονα, μέσω της απολογίας του στο Μόναχο το περσινό καλοκαίρι, ισχυριζόμενος πως είναι ένα από τα πρόσωπα που για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ έλαβαν ενισχύσεις από τη Siemens. Ο Κ. Γείτονας έχει αντικρούσει τους ισχυρισμούς του, έχει δηλώσει ότι στρέφεται με αγωγή εναντίον του, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν επιφύλαξε για τον τότε υπεύθυνο για τα οικονομικά του κόμματος την ίδια μεταχείριση που είχε έναντι του Θ. Τσουκάτου και του Τ. Μαντέλη, των οποίων ανέστειλε την κομματική ιδιότητα.
Το όνομα του Κ. Γείτονα εμφανίζεται σε σημείωση προγενέστερη της «διπλής» στις 26 Φεβρουαρίου 2004, στη σελίδα του ημερολογίου, όπου καταγράφονται τα πρόσωπα που καλούσαν το γραφείο Χριστοφοράκου.
Λίγους μήνες μετά, στις 16 Ιουλίου 2004, στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου καταχωρίζεται κλήση από Γείτονα και δίπλα καταγράφονται δύο τηλέφωνα του πολιτικού του γραφείου.
Το 2003 (5/3/2003) σε υπόμνηση της γραμματέως του Μ. Χριστοφοράκου, καταγράφεται και το όνομα Γείτονας, μαζί με άλλα όπως: Κυπραίου, πρόεδρος Κ.Μ., και με μια σημείωση που γράφει «ΚΥΣΕΑ: Σκανδαλίδης, Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου να στείλουμε 2 non paper». *
EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου