Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

Ο Νικολακόπουλος καταγγέλει τον Μαυρή (PUBLIC ISSUE)...


Και αναρωτιέται μαζί με το NONEWS-NEWS γιατί δεν επεμβαίνει εισαγγελέας!...
Ο μαιτρ των δημοσκοπήσεων Ηλίας Νικολακοπουλος ως πρόεδρος της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων και ο Σπύρος Ζαβιτσάνος ως πρόεδρος της ΣΕΔΕΑ, καταγγέλλουν τα κόλπα του Μαυρη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και το ΣΚΑΙ. 
Συμφωνούν με τις επισημάνσεις του NONEWS-NEWS και στο email που μας στέλνουν επισημαίνουν:
Γιατί μιλάτε για δημοσκόπησηPublic Issue; Δημοσκόπηση έχουμε αν δημοσιεύεις ερώτηση και απάντηση της κοινής γνώμης. Ο Μαυρής στην Καθημερινή έχει... «εκτίμηση ψήφου» χωρίς να δημοσιεύει την ερώτηση πρόθεσης ψήφου επί της οποίας βασίστηκε η εκτίμηση. Και αυτό ενώ η πρόσφατη (16/2/12) κοινή ανακοίνωση της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων και του ΣΕΔΕΑ, ζητά ρητώς να δημοσιεύεται η ερώτηση πρόθεσης ψήφου και «εφόσον συνοδεύεται από εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος να γίνεται σαφές ότι αυτό αποτελεί εκτίμηση με ευθύνη της εταιρείας που διεξάγει την έρευνα».

Πρόκειται επίσης για σκαστή παραβίαση του άρθρου 4παράγραφος 5 Ν. 3603/2007 σύμφωνα με το οποίο: «Απαγορεύεται η αποσπασματική αναφορά στα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης,ιδίως κατά τρόπο που να παραπλανά τον πολίτη σε σχέση με τα αποτελέσματά της.Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης πρέπει να διακρίνονται σαφώς από τυχόν εκτιμήσεις ή αναλύσεις του φορέα ή της επιχείρησης δημοσκόπησης ή του μέσου ενημέρωσης. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης πρέπει να διακρίνονται σαφώς από τυχόν εκτιμήσεις ή αναλύσεις του φορέα ή της επιχείρησης δημοσκόπησης ή του μέσου ενημέρωσης». Άρθρο 4 παράγραφος 5 Ν. 3603/2007

Το ερώτημα είναι γιατί δεν παρεμβαίνει ο εισαγγελέας; Ιδίως εφόσον αυτό δεν αφορά παρά μόνο δύο ανθρώπους (Μαυρής – Public Issue και Βερναρδάκης-Vprc), που ήταν από παλιά μαζί και είναι οι μόνοι που συστηματικά ακολουθούν αυτή την πρακτική, με την οποία χωρίς να αποκαλύπτουν ούτε τι βρίσκουν στις έρευνες, ούτε σε τι βασίζεται η εκτίμηση ψήφου καθοδηγούν και κατευθύνουν την κοινή γνώμη πιθανότατα ανάλογα με τις επιθυμίες των φανερών ή κρυφών πελατών τους .

ΥΓ1 Τι βρίσκεται πίσω από τις εκτιμήσεις ψήφου Μαυρή-Βερναρδάκη φαίνεται από μια δημοσκόπηση όπου ο Βερναρδάκης αναγκάστηκε να αποκαλύψει την πραγματική πρόθεση ψήφου τον Μάιο του2011, όταν η πανελλαδική πρόθεση ψήφου για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, την οποία ουδέποτε εμφάνισε (ούτε στην ιστοσελίδα της) η VPRC ήταν ΠΑΣΟΚ 12,7% και ΝΔ 7,8%, την οποία παρουσίασαν ως εκτίμηση εκλογικής επιρροής 31,5% και 30,5%. Πρόκειται για πολύ μεγάλο θέμα.Ορθώς το επισημάνατε αλλά ψάξτε το. Έχει βάθος.

ΥΓ2 Για καλύτερη ενημέρωσή σας επισυνάπτω το σχετικό link και την κοινή ανακοίνωση της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων και του ΣΕΔΕΑ:

http://www.newstrap.gr/m-politiki/7586-i-dimokratiki-symmaxia--kataggellei-tin--etairia-dimoskopiseon-VprC-kai-zita-parembasi-ton-armodion--.html


Κοινή ανακοίνωση της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων και του ΣΕΔΕΑ

«Αποτελεί κοινό τόπο ότι οι έρευνες κοινής γνώμης, ως εργαλείο καταγραφής των τάσεων σε δεδομένη χρονική στιγμή, συνιστούν κρίσιμο και αναπόσπαστο τμήμα των σύγχρονων δημοκρατικών πολιτικών διαδικασιών.Πρώτιστο συνεπώς καθήκον όσων εμπλέκονται είτε στη διεξαγωγή είτε στη δημοσιοποίησή και ανάλυσή τους είναι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλίζεται η εγκυρότητα και η αξιοπιστία τους. Κυρίως σε μια περίοδο κρίσης του πολιτικού συστήματος και με δεδομένο το εξαιρετικά ρευστό και συνεχώς μεταβαλλόμενο πολιτικό περιβάλλον στην χώρα μας.

Ιδιαίτερα μάλιστα στη σημερινή ευρωπαϊκή συγκυρία όπου τα αποτελέσματα των ελληνικών δημοσκοπήσεων γίνονται αντικείμενο επιπόλαιων κρίσεων και χρησιμοποιούνται κατά τρόπο ενίοτε υποβολιμαίο.

Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι στην πρόθεση ψήφου καταγράφονται τα δεδομένα όπως προκύπτουν από την ερευνητική διαδικασία και μεθοδολογία ενώ η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος προκύπτει από παραδοχές,υποθέσεις και θεωρητικά μοντέλα που εφαρμόζει ο ερευνητής και που κατά κανόνα βασίζονται σε προβολή ανάλογων περιπτώσεων του παρελθόντος.

Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι πρέπει απαραιτήτως σε όλες τις περιπτώσεις δημοσιοποίησης δημοσκοπικών ευρημάτων να αναφέρεται και να τονίζεται πρωτίστως η ρευστότητα των προτιμήσεων όπως καταγράφονται δημοσκοπικά στην πρόθεση ψήφου και εφόσον συνοδεύεται από εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος να γίνεται σαφές ότι αυτό αποτελεί εκτίμηση με ευθύνη της εταιρείας που διεξάγει την έρευνα.

Περεταίρω συστήνεται η υπογράμμιση με κάθε μέσο, τρόπο και σε κάθε ευκαιρία του γεγονότος ότι η πρόθεση ψήφου στο πλαίσιο της παρούσας κοινωνικοπολιτικής ρευστότητας πρέπει να ερμηνεύεται ως ασταθές μέγεθος.

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2012

Ο Πρόεδρος της Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων ΣΕΔΕΑ

Ηλίας Νικολακόπουλος Σπύρος Ζαβιτσάνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου