Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Στο ΙΚΑ Καλλιθέας όλες γεννούσαν… δίδυμα


Στοιχεία της δικογραφίας του μεγάλου σκανδάλου με το ΙΚΑ Καλλιθέας, καθώς και αναλυτικά έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ, καταθέσεις των ελεγκτών του ΙΚΑ αλλά οι ισχυρισμοί των ιδιωτών που φέρονται να λαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Αυτό που αποκάλυψε την δράση του κυκλώματος φαίνεται πως είναι τα δεκάδες χιλιάδες επιδόματα για δίδυμα που δόθηκαν σε ασφαλισμένες του ΙΚΑ Καλλιθέας, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις ψευτοασφαλισμένων που πήραν επίδομα τοκετού ύψους, περίπου, 120.000 ευρώ για ανύπαρκτες γέννες, γυναίκες που εμφανίζονταν να είναι βαριά άρρωστες και έγκυες ταυτόχρονα, παίρνοντας αντίστοιχα επιδόματα και περίπου 1.200 συναλλαγές χωρίς κανένα παραστατικό.
Επίσης σύμφωνα με δημοσίευμα στο Βήμα, αποκαλύπτεται ότι η «στρατολόγηση» ιδιωτών για να συμμετέχουν στο κύκλωμα γινόταν σε ινστιτούτο αδυνατίσματος όπου ήσαν τακτικές πελάτισσες διευθυντικά στελέχη του ΙΚΑ Καλλιθέας, που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις παράνομες συναλλαγές................


Καταλυτικές ήταν οι καταθέσεις που έδωσαν στις 26 Ιανουαρίου και στις 8 Φεβρουαρίου 2012 η κυρία Γαυγιωτάκη Μαρία, υπεύθυνη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΙΚΑ, που εντόπισε, ανέλυσε και ανέδειξε την απάτη στο γραφείο του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης, στην Καλλιθέα: «Όλα προέκυψαν ύστερα από την εφαρμογή Risk Analysis, του νέου πληροφοριακού συστήματος του ΙΚΑ, που άρχισε να λειτουργεί το Νοέμβριο του 2011 όπου φαίνονται ύποπτες και παραβατικές συναλλαγές και στο οποίο εντάχθηκαν στοιχεία από το 2008 και εντεύθεν. Κατά την παρουσίαση της εφαρμογής αυτής, με τα δεδομένα που είχαν εισαχθεί, αναπτύχθηκε ένα σχεδιάγραμμα στο οποίο φαίνονταν ύποπτες και πιθανόν παραβατικές συναλλαγές μεταξύ ασφαλισμένων του Ιδρύματος. Σαν παράδειγμα σας αναφέρω ότι ενώ κάποιος εργαζόμενος, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είχε λάβει παροχές ασθενείας για το ίδιο χρονικό διάστημα φαίνονταν ότι εργάζεται κανονικά. Σαν δεύτερο παράδειγμα σας αναφέρω ότι στο σύστημα φαίνονται αφύσικες στον αριθμό παροχές για δίδυμη κύηση. Πρώτο υποκατάστημα στις ύποπτες συναλλαγές ήταν το τοπικό υποκατάστημα ΙΚΑ Καλλιθέας, που εδρεύει στην οδό Σκρα 45. Επιλέξαμε τυχαία έναν εργαζόμενο και διαπιστώσαμε ότι από τον Αύγουστο του 2005 μέχρι και τον Απρίλιο του 2011 ενώ απασχολείτο κανονικά σε επιχείρηση, έπαιρνε σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ταυτόχρονα, και επιδόματα ασθένειας αλλά και μητρότητας».
Στην συνέχεια η αρμόδια για τον εσωτερικό έλεγχο του ΙΚΑ αναφέρεται στην απάτη… οικογενειακού τύπου και σχεδόν όλου του γενεαλογικού «δέντρου» των υπευθύνων του ΙΚΑ. Οπως σημειώνει «συγγενής κατηγορουμένης, για την απάτη στο ΙΚΑ, έχει λάβει παροχές για έναν τοκετό τον Μάρτιο του 2006 ενώ η ίδια έχει μόνο δύο παιδιά γεννημένα το 1984 και το 1987. Η ίδια γυναίκα έχει λάβει παροχές για νοσηλεία άνευ παραστατικών ενώ εργαζόταν κανονικά. Ενώ μάλιστα εμφανίζεται να ασφαλίζεται από τον Σεπτέμβριο του 2006 είχε αρχίσει να λαμβάνει παροχές από το 2003. Στην κόρη της συγκεκριμένης γυναίκας έχουν χορηγηθεί επιδόματα δύο τοκετών σε διάστημα οκτώ μηνών, ενώ η ίδια είναι άγαμη. Στον σύζυγό της του έχουν χορηγηθεί παροχές ύψους 88.113 ευρώ ενώ δεν είχε ούτε μια ημέρα ασφάλισης στο ΙΚΑ. Σε έναν άλλο συνεργαζόμενο με τους κατηγορουμένους έχουν καταβληθεί μεγάλα ποσά για νοσηλεία για τον ίδιο και τα παιδιά του και δύο επιδόματα για τοκετούς αν και ο ίδιος εργάζεται ενώ δεν προκύπτει ότι έχει παιδιά. Ολοι οι αναφερόμενοι φέρεται να έχουν λάβει παρανόμως 720.000 ευρώ».
Ανάμεσα στα άλλα προκύπτει ακόμη περίπτωση μιας συγγενούς κατηγορουμένης που έλαβε 116.900 ευρώ για έναν τοκετό που δεν υφίστατο ενώ δεν είχε και ασφαλιστική ικανότητα, ένας άλλος εμπλεκόμενος πήρε 186.567 ευρώ για πολλαπλούς τοκετούς ενώ είχε δύο παιδιά. Για τους συγγενείς μιας άλλης κατηγορουμένης η ίδια, βασική μάρτυρας, καταθέτει σύμφωνα με το iefimerida.gr: «ο αδελφός της έχει λάβει παροχές 49.550 ευρώ χωρίς να έχει ασφαλιστική ικανότητα, βοήθημα τοκετού χωρίς να έχει παιδί και έκτακτη νοσοκομειακή περίθαλψη χωρίς παραστατικά. Οσον αφορά την κόρη της, μεταξύ των άλλων, αν και άγαμη χωρίς παιδιά είχε εισπράξει επίδομα τοκετού. Επίσης ο αδελφός της έχει καταφέρει να πάρει σύνταξη από το ΙΚΑ, όμως διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός ενσήμων είχαν αποκολληθεί από βιβλιάριο άλλου ασφαλισμένου».
Εντυπωσιακή είναι η κατάθεση που έδωσε στις 14 Φεβρουαρίου 2012 ένας 45χρονος που εμφανίζεται να έχει λάβει μεγάλα ποσά σαν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ. Οπως κατέθεσε μία από τις κατηγορούμενες ήταν κουμπάρα του. Και αναφέρει αναλυτικά «αν θυμάμαι καλά, τέλη του 2003 με αρχές του 2004 μου πρότεινε, δεδομένης της πολύ κακής οικονομικής μου κατάστασης, να φροντίσει για την έκδοση κάποιων παροχών στο όνομα μου, με την συμφωνία να μου απέδιδε ένα μικρό μέρος από το σύνολο. Την ρώτησα αν αυτό ήταν νόμιμο και αν υπήρχε κάποιος κίνδυνος για εμένα και με καθησύχασε κατηγορηματικά λέγοντας μου ότι όλα θα γίνουν με νόμιμο τρόπο και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Με καθησύχασε επιπρόσθετα, λέγοντάς μου ότι με τον ίδιο νόμιμο τρόπο έχει χορηγήσει χρήματα και σε άλλους γνωστούς και φίλους της, χωρίς να έχει υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Τώρα που το σκέφτομαι ήταν λάθος μου που δέχτηκα αλλά δεν είχα και πολλές επιλογές γιατί την εποχή εκείνη είχα δύο μικρά παιδιά, πέντε και ενός έτους αντίστοιχα και η οικονομική μου κατάσταση, όπως προείπα, ήταν τραγική. Από τις αρχές του 2004, αν θυμάμαι καλά, ξεκίνησε να μου εκδίδει κάποια εντάλματα πληρωμής. Με έπαιρνε τηλέφωνο, με ενημέρωνε να περάσω από το ΙΚΑ Καλλιθέας όπου εργαζόταν και αφού μου έδινε κάποια έντυπα πήγαινα και εισέπραττα τα ποσά χωρίς να συμπληρώσω κανένα χαρτί ιδιοχείρως και χωρίς να προσκομίζω κανένα δικαιολογητικό. Εγώ κρατούσα ένα μικρό ποσό και τα υπόλοιπα τα έδινα στην υπάλληλο μέσα σε ένα φάκελο, έξω από το ΙΚΑ Καλλιθέας όπου συναντιόμαστε. Με τον ίδιο τρόπο είχαν λάβει παροχές η σύζυγος μου κι η πεθερά μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου