Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Ποια είναι η σχέση σας με την Teva, κ. Μόσιαλε;

Το newsbomb.gr φέρνει στη δημοσιότητα μελέτη, στην οποία ο «εκλεκτός» του Παπανδρέου εκθείαζε την ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία, την εποχή που ο αμερικανικός ΕΟΦ την κατήγγειλε για νοθευμένα σκευάσματα!

  Το 2009 ο κ. Ηλίας Μόσιαλος επιμελείται και δημοσιεύει μελέτη για το σύστημα Υγείας του Ισραήλ, στην οποία πλέκει το εγκώμιο της Teva. Εκθειάζει την ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία για το πόσο ασφαλή σκευάσματα παράγει και αναφέρει την Teva ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA), όμως, έχει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη. Την ίδια χρονιά (2009), οι αμερικανικές αρχές εντοπίζουν νοθευμένα φάρμακα -και όχι μόνο- σε επιτόπου έλεγχο εργοστασίου της Teva!
To 2011 η κυβέρνηση Παπανδρέου, της οποίας ο κ. Μόσιαλος είναι –τότε- εκπρόσωπος, ανοίγει διάπλατα το δρόμο, ώστε η Teva να κατακλύσει την Ελλάδα με τα πάμφθηνα (αλλά αμφιβόλου ποιότητας, σύμφωνα με τον FDA) σκευάσματα που παράγει σε χώρες του Τρίτου Κόσμου!
Με δυο λόγια; Ο «εκλεκτός» του Γ. Παπανδρέου εκθειάζει την Teva, οι σοκαριστικές επίσημες καταγγελίες του αμερικανικού ΕΟΦ αγνοούνται, ο Ελληνας ασθενής προσφέρεται ως πρόβατο επί σφαγή στο «βρόμικο» (σ.σ.: οι Αμερικανοί ανακάλυψαν ακάθαρτα εργαλεία σε εργοστάσιό της) πιάτο της Teva. Σκανδαλώδες, είπατε;
Αναλυτικά:


- Το 1998 ο κ. Μόσιαλος ιδρύει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας, με συνέταιρο –μεταξύ άλλων- και την Παγκόσμια Τράπεζα. Το 2003, το Παρατηρητήριο δημοσιεύει έκθεση με αντικείμενο το σύστημα Υγείας του Ισραήλ, την οποία επιμελήθηκε («edited by») ο ίδιος ο κ. Μόσιαλος.
system
Πρόκειται –κατά τα άλλα- για αυστηρά επιστημονική μελέτη, στην οποία όμως ξενίζει η αναφορά (σελ. 78) στην ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία και, ειδικότερα, το γεγονός ότι από όλο τον κλάδο ξεχωρίζει και εκθειάζει μία συγκεκριμένη εταιρεία. Την Teva. Συγκεκριμένα, εντύπωση προκαλούν –καθώς διαφοροποιούνται σαφώς από το υπόλοιπο ύφος του κειμένου των 168 σελίδων- οι φράσεις «secure, safe and stable supply of (...) pharmaceuticals» (διασφαλισμένη, ασφαλή και σταθερή παροχή φαρμάκων), «large, successful and growing pharmaceutical industry» (μεγάλη, επιτυχημένη και αναπτυσσόμενη φαρμακοβιομηχανία) και «most notably Teva» (με πιο χαρακτηριστική την Teva):farmaka-egrafo
Μάλιστα, το ίδιο ακριβώς κείμενο έχει αντιγραφεί -λέξη προς λέξη- και σε άλλη έρευνα του Παρατηρητηρίου, το 2009, στην οποία ο κ. Μόσιαλος εμφανίζεται ως αρχισυντάκτης (editor in chief). Αυτή τη φορά, η έρευνα εκτείνεται σε 253 σελίδες, η αναφορά στην Teva (σελ. 129), όμως, παραμένει απαράλλαχτη! (Α! ΄Εχει, μεταξύ 2003 και 2009 προστεθεί και ένα επιπλέον εγκώμιο: «Teva, the world's leading generics company» - Teva, η εταιρεία-ηγέτης της παγκόσμιας βιομηχανίας γενοσήμων):
keimeno

keimeno2
- Το 2009 ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) δημοσιεύει έκθεση-κόλαφο για την Teva (την εταιρεία-υπόδειγμα, κατά τον κ. Μόσιαλο...), μετά από έλεγχο σε εργοστάσιό της και τα όσα σοκαριστικά ανακάλυψε εκεί. Δεν είναι μόνο ότι εντόπισε νοθευμένα φάρμακα! Είναι και τα βρόμικα εργαλεία και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούσε η Teva στην παραγωγή τους. Είναι και οι σοβαροί προβληματισμοί που διατυπώσει ο FDA για την ασφάλεια, την ποιότητα, την καθαρότητα και την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων (αυτών ακριβώς που ενθουσίασαν –από επιστημονική άποψη, πάντα- τον κ. Μόσιαλο!):
paper-tev
Σα να μην έφταναν αυτά, το 2011 ο FDA εκδίδει και άλλη έκθεση-κόλαφο για την Teva, αφού οι έλεγχοι των αμερικανικών αρχών σε εργοστάσιο της εταιρείας στο Ισραήλ εντόπισαν και πάλι νοθευμένα φάρμακα, αλλά και ακαθαρσίες, μαύρα σωματίδια άγνωστης σύνθεσης, ανεπαρκείς ελέγχους, μη επιστημονικά ορθές μελέτες, ακύρωση ελέγχων με αρνητικά αποτελέσματα και αντικατάστασή τους από άλλα πιο «βολικά»... Η λίστα είναι μεγάλη...
paper-teva
Μάλιστα, την ίδια χρονιά, ο FDA έβαλε λουκέτο σε άλλο εργοστάσιο του ομίλου, στις ΗΠΑ!
- Το 2009 ο κ. Μόσιαλος προσγειώνεται στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, με βασική του ιδιότητα αυτή του «εκλεκτού» του Γ. Παπανδρέου (τον οποίο, αργότερα, θα έσπευδε να «πουλήσει» προσχωρώντας από τους πρώτους στις κινήσεις διαδοχής, όμως αυτό είναι μια άλλη ιστορία...). Βεβαίως, δεν τίθεται στην κρίση του ελληνικού λαού, αλλά του χαρίζεται κατευθείαν εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ως βουλευτής δε σταματά να παρεμβαίνει για θέματα υγείας και αδυνατεί να κρύψει το διακαή του πόθο να αναλάβει το υπουργείο. Αντί αυτού, το καλοκαίρι του 2011, ορίζεται υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ –σύμφωνα με το βιογραφικό του- διατηρεί (ακόμη και σήμερα) την ιδιότυητα του συμβούλου του υπουργείου Υγείας. Είναι η εποχή που λειτουργεί ως το δεξί χέρι του πρωθυπουργού.
- Είναι, όμως, και η εποχή που ο Ελληνας ασθενής παραδίδεται στο πιάτο της Teva (της εταιρείας που εκθείαζε, όλα τα τελευταία χρόνια, ο κ. Μόσιαλος). Η αρχή γίνεται μέσω των διαγωνισμών για την προμήθεια φαρμάκων στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία. Οι όροι τους –που πλέον επιλέγουν μόνο βάση της τιμής και όχι της ποιότητας- είναι βούτυρο στο ψωμί της Teva. Απόδειξη; Η ισραηλινή εταιρεία σαρώνει στη δεύτερη ηλεκτρονική δημοπρασία, κερδίζοντας τα εννέα (9) από τα 23 σκευάσματα! Ναι, πρόκειται για την εταιρεία που φιγουράριζε ως «πρότυπο» στις μελέτες δια χειρός Μόσιαλου. Την ίδια εταιρεία που ξεμπρόστιασε για νοθευμένα φάρμακα ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων!
teva_new_slide
Κατόπιν τούτων, εύλογα αναρωτιέται ο ΄Ελληνας πολίτης:
1. Ηταν τυχαίο το εγκώμιο που πλέκουν στην Teva δύο εκθέσεις με την υπογραφή Μόσιαλου;
2. Ηταν τυχαία η πρωτοφανής εκτόξευση του κ. Μόσιαλου από το μηδέν στις κορυφαίες θέσεις της ελληνικής πολιτικής ζωής;
3. Ηταν τυχαία η σχεδόν ολοκληρωτική εξαφάνιση της ποιότητας από τα κριτήρια επιλογής των σκευασμάτων που θα χορηγούνται πλέον στον Ελληνα ασθενή, δεδομένων και των σοκαριστικών εκθέσεων του αμερικανικού ΕΟΦ εις βάρος της Teva για τις απαράδεκτες συνθήκες παραγωγής φαρμάκων;
4. Ηταν τυχαία η προώθηση της τιμής ως μοναδικού πλέον κριτηρίου, γεγονός που επιτρέπει στην Teva να σαρώνει ήδη στους σχετικούς διαγωνισμούς, με τα πάμφθηνα (αλλά αμφιβόλου ποιότητας, σύμφωνα με τον FDA) φάρμακά της;
5. Ηταν τυχαίο το γεγονός ότι όλα αυτά συνέβησαν όταν ο κ. Μόσιαλος, «έκοβε και έραβε» στο πλάι του πρωθυπουργου;
Το ξαναλέμε για να το εμπεδώσουμε: Πρώτα, ο «εκλεκτός» του Γ. Παπανδρέου εκθειάζει την Teva. Μετά, αγνοούνται οι σοκαριστικές επίσημες καταγγελίες του αμερικανικού ΕΟΦ. Τελικά, ο 'Ελληνας ασθενής προσφέρεται ως πρόβατο επί σφαγή στο (βρόμικο) πιάτο της Teva.
Αν ο εισαγγελέας δεν οφείλει να παρέμβει σε αυτή την υπόθεση, σε ποια οφείλει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου