Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ο ελληνικός ήλιος θα τροφοδοτεί με ρεύμα την Ευρώπη


Το πρόγραμμα ηλιακής ενέργειας «Ήλιος» είναι το κεντρικό θέμα της συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο οικονομικό περιοδικό «WirtschaftsWoche».

Ο κ.Πακωνσταντίνου, συναντήθηκε την Πέμπτη στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και με εκπροσώπους του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων, και τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η ηλιοφάνεια, η οποία στην Ελλάδα είναι κατά περίπου 50% μεγαλύτερη από ό,τι στην Γερμανία.
Το ελληνικό ηλιακό ρεύμα θα συμφέρει και τους Γερμανούς αφού θα παράγεται σε σαφώς καλύτερη τιμή και έτσι θα αποδίδει περισσότερα για τους επενδυτές. Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως στην περίπτωση του «Ήλιος» θα αποφευχθούν κωλυσιεργίες που έχουν να κάνουν με την αδειοδότηση και την ακίνητη περιουσία.


Ο υπουργός ΠΕΚΑ τονίζει ακόμη ότι οι Βρυξέλλες προτίθενται να προωθήσουν την επέκταση του δικτύου μεταφοράς με κοινοτικούς πόρους, ενώ εξηγεί ότι έχει συσταθεί ομάδα εργασίας με τα γερμανικά υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομίας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον γερμανικό Σύνδεσμο Βιομηχάνων και διευκρινίζει ότι υπάρχει συζήτηση και με άλλες χώρες, αλλά η Γερμανία παραμένει ο σημαντικότερος εταίρος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το αν η Ελλάδα είναι έτοιμη για το πρόγραμμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου εκφράζει την βεβαιότητα ότι το δίκτυο επαρκεί πλήρως για την πρώτη φάση και επισημαίνει ότι με νόμο θα απλοποιηθεί η διαδικασίας αδειοδότησης για τα σημαντικά σχέδια, όπως αναφέρει το newsit.gr
Αναφέρει ακόμη ότι ο επενδυτής λαμβάνει από το ελληνικό κράτος την πλήρως εγκεκριμένη περιοχή, η οποία βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Δημοσίου και μπορεί να ξεκινήσει αμέσως. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, ο υπουργός δηλώνει ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διοικητικές προετοιμασίες, ως το τέλος του 2013 θα τεθεί σε λειτουργία η πρώτη εγκατάσταση 300 Megawatt για να καταδειχθεί ότι το σχέδιο λειτουργεί, στην πρώτη φάση θα εγκατασταθούν 1,5 Gigawatt και πριν από το 2015 θα πρέπει να χρησιμοποιείται το πρώτο ελληνικό ρεύμα στη κεντρική Ευρώπη.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντά και σε ερώτηση του περιοδικού, εάν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι το ελληνικό ηλιακό ρεύμα δεν θα χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, αλλά θα διοχετεύεται στην κεντρική Ευρώπη, λέγοντας: «Κάποιοι στην Ελλάδα λένε ότι πουλάμε τον ήλιο μας στους Γερμανούς. Η απάντησή μου είναι ότι τον κρατάμε και πάντα μπορούμε να πάμε στην παραλία. Και μάλιστα λαμβάνουμε κάτι για αυτό – θέσεις εργασίας, φόρους, ξένες επενδύσεις. Είναι μια καινοτόμα αφετηρία, ένα άγνωστο πεδίο. Αλλά η πολιτική βούληση είναι εδώ, για να εισέλθουμε σε αυτή την άγνωστη γη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου