Την πρώτη συνέντευξή του, μετά το δραματικό 48ωρο της Τετάρτης και της Πέμπτης και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που ακολούθησε, έδωσε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βουλευτής του Νομού Λασιθίου, Μιχάλης Καρχιμάκης, στην ΑΝΑΤΟΛΗ, αξιολογώντας τις πολιτικές εξελίξεις και τις προοπτικές που ανοίγονται, εν μέσω της πολυμέτωπης εθνικής κρίσης. Ο κ. Καρχιμάκης ασκεί οξεία κριτική κατά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Α. Σαμαρά, κατηγορώντας τον για «ανεύθυνη και καιροσκοπική πολιτικά στάση». Η συνέντευξη:
Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για συνεννόηση και συνεργασία ώστε να συγκροτηθεί εθνικό μέτωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης που περνά η χώρα μας;
– Mία ευκαιρία από τις πολλές που δημιούργησε μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου. Δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε από κανέναν άλλον και κυρίως από την αμαρτωλή Ν.Δ., όπως πολύ καλά είδαμε όλοι και την περασμένη Τετάρτη.
Υπήρξαν λάθος πολιτικές εκτιμήσεις και τέτοια πίεση στο εσωκομματικό πεδίο, που ώθησαν τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου την περασμένη Τετάρτη να δεχθεί ακόμη και να παραιτηθεί, αποδεχόμενος πρόταση για σχηματισμό κοινά αποδεκτού κυβερνητικού σχήματος με κόμματα της αντιπολίτευσης;
– Υπήρξαν λάθος και μικρόψυχες πολιτικές εκτιμήσεις από τον κ. Σαμαρά, που δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δυστυχώς, δεν μπόρεσε ούτε καν να πλησιάσει το πολιτικό ανάστημα του πρωθυπουργού ο οποίος δέχτηκε να προτείνει ακόμα και την παραμονή του ή όχι στην πρωθυπουργική του καρέκλα, εάν αυτό κρινόταν απαραίτητο για το καλό της χώρας. Όταν, όμως, ο πρωθυπουργός απέδειξε κατά την συζήτηση, περίτρανα, πως θέτει το συμφέρον της χώρας πάνω από τον πρωθυπουργικό του θώκο, εκείνος άρχισε μέσω των στελεχών του στα κανάλια, να διακηρύττει ότι ο Παπανδρέου παραδέχθηκε δήθεν την αποτυχία του, ότι εξωθείται σε παραίτηση, ότι εκχωρεί τη θέση του και ένα σωρό άλλα μικροπρεπή. Μια σοβαρή, δηλαδή διαπραγμάτευση μεταξύ δύο κορυφαίων θεσμικών προσώπων, αποπειράθηκε με περισσή ευκολία ο κ. Σαμαράς να τη μετατρέψει σε «reality show». Έθεσε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης από μηδενική βάση. Και αυτό, την ίδια στιγμή που οι ομοϊδεάτες του «αδελφού» της Ν.Δ. Λαϊκού Κόμματος της Ευρώπης, τον επέπλητταν να μην υπόσχεται και να μην ισχυρίζεται αυτά που ξέρει ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν. Μόλις, προχθές, ο Όλι Ρεν επανήλθε και πάλι, λέγοντας κατηγορηματικά ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αν θέλουν να μειωθεί το ελληνικό χρέος, πρέπει να στηρίξουν το πρόγραμμα.
Δεν σταμάτησε, όμως, εκεί, ο κ. Σαμαράς. Παρασυρμένος από τις πιέσεις των αριστεροδεξιών συμβούλων του, έκρινε ότι τώρα, στα δύσκολα για τη χώρα, είναι η ευκαιρία του και ζήτησε, η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, να μην είναι μακρόπνοη και μετά από την όποια αναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, να γίνονταν εκλογές. Σε συνθήκες, κατά τις οποίες, κάθε ώρα που χάνεται είναι ζημιά για τον τόπο, πιστεύω βαθιά ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να μη συρθεί από αυτή την ανεύθυνη και καιροσκοπική πολιτικά στάση, ήταν μονόδρομος.
Το νέο σχήμα
Τι διαφοροποιεί το νέο από το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα, με πρόεδρο τον Γ. Παπανδρέου και λίγο ως πολύ τα γνωστά πρόσωπα σε άλλες υπουργικές θέσεις, για να πειστεί ο κόσμος ότι όντως, κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, αφού τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας παραμένουν ακριβώς τα ίδια και επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα;
– Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει ότι σκοπός του ανασχηματισμού ήταν να λυθούν την επόμενη μέρα τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Έπειτα, σας θυμίζω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι με μεγάλη πλειοψηφία, εκλεγμένος πρωθυπουργός.
Προσδοκούμε, το νέο κυβερνητικό σχήμα να φρεσκάρει την εθνική προσπάθεια ύστερα από μια 20μηνη καθημερινή μάχη σε εσωτερικό και εξωτερικό. Μια μάχη προηγούμενο της οποίας δεν υπήρξε για κυβέρνηση και που απέδωσε, με τα όποια λάθη και παραλείψεις, ένα τεράστιο έργο για τη χώρα.
Μειώθηκε ένα δυσθεώρητο σε ύψος έλλειμμα, το οποίο συγχρόνως εκτιμήθηκε από τους προκατόχους μας της Ν.Δ. στο 2% στον προϋπολογισμό του 2009 και τελικά, έφτασε στο 16%. Ένας τραγελαφικός προϋπολογισμός, που από μόνος του καταδεικνύει το μέγεθος του εφιάλτη που κληρονομήσαμε. Και μειώθηκε, όχι μόνο χάρη στις περικοπές μισθών και συντάξεων, όπως πολλοί καλοθελητές αγωνιούν να επικρατήσει στην κοινή γνώμη, αλλά και χάρη στην κατά 2 δις ευρώ μείωση των λειτουργικών δαπανών στο Δημόσιο, όπως και στη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. Όλο αυτό το 20μηνο, κ. Τραντά, και μέσα σε αυτό το πρωτοφανές οικονομικό περιβάλλον, έγιναν βήματα και μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν επί χρόνια ολόκληρα.
Δυστυχώς, το στοίχημα κάποιων, είναι να αμαυρώσουν στο σύνολό του αυτό το έργο, κάτι που είναι ολέθριο για την πρόοδο της χώρας.
Η «επίθεση»
Μπορείτε να ερμηνεύσετε τη συντονισμένη «επίθεση» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά του Ε. Βενιζέλου και μερίδας συναδέλφων τους στην κοινοβουλευτική ομάδα, οι οποίοι λοιδορήθηκαν, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κ.Ο. της Πέμπτης;
Τι υπηρετεί η τοποθέτηση του Ε. Βενιζέλου στη θέση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και στο πιο κρίσιμο απ' όλα Υπουργείο Οικονομίας;
– Δεν γνωρίζω για ποια συντονισμένη επίθεση μιλάτε κατά του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, γιατί ακριβώς δεν υπήρξε. Και φυσικά, δεν υπήρξαν βουλευτές που λοιδορήθηκαν. Υπήρξαν βουλευτές και υπουργοί που σ' αυτή τη δύσκολη ώρα προέταξαν την ψυχραιμία, την ενότητα και τελικά το συμφέρον της χώρας απέναντι στον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης.
Όσο για το τι υπηρετεί η τοποθέτηση Βενιζέλου σ' αυτή τη θέση, θα σας ξαναπώ ότι και αυτή η αλλαγή είχε να κάνει με την αναζωογόνηση του Υπουργείου Οικονομικών. Ενός Υπουργείου που πάλεψε λυσσαλέα ενάμιση χρόνο, τώρα, με θεαματικά αποτελέσματα. Ένα Υπουργείο που βρέθηκε στο επίκεντρο όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και απέναντι σε άπειρα μέτωπα. Ένα Υπουργείο που κληρονόμησε έλλειμμα τετραπλάσιο, σχεδόν, από αυτό το οποίο με καμάρι ο κ. Σαμαράς ως εξέχον μέλος της κυβέρνησης Καραμανλή διακήρυττε το Μάη του 2009. Ο άνθρωπος που κατά δήλωσή του κοιτούσε για 17 χρόνια το ταβάνι, είχε άγνοια- αν ήταν άγνοια αυτό - ότι από το ταμείο για τη χρονιά εκείνη έλειπαν πάνω από 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να έρθουν μετά ως παπαγάλοι να επαναλαμβάνουν το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου, που στο φινάλε και ο ίδιος ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ. βροντοφώναζε ότι υπάρχουν, αφού δεχόταν ότι το έλλειμμα ήταν στο 4,5% ενώ όμως αυτός γνώριζε, ως μέλος της κυβέρνησης, ότι ήταν υπερτριπλάσιο και κοντά στο 16%, όπως αποδείχθηκε.
Κύριε Τραντά, το Υπουργείο Οικονομικών είναι το πλέον μπαρουτοκαπνισμένο και μάχιμο της μεταπολεμικής περιόδου.
Ένα Υπουργείο με μάχες, επιτυχίες και αστοχίες. Με κέρδη και απώλειες.
Είναι, λοιπόν, σοφή η επιλογή του πρωθυπουργού να διαδεχθεί σ' αυτή τη φάση έναν ικανό και μαχητή υπουργό Οικονομικών, με μια προσωπικότητα του βεληνεκούς Ευάγγελου Βενιζέλου.
Νέα πολιτική;
Θεωρείτε ότι χρειάζεται μια νέα πολιτική στη διαχείριση του προβλήματος της χώρας ή πιστεύετε ότι η λογική του Μνημονίου, είναι μονόδρομος; Είστε υπέρ ή κατά της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ;
– Στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας φαίνεται σα να έχουμε επιλογή πέραν και διάφορη των όρων τους οποίους θέτει η δανειακή Σύμβαση του Μηχανισμού Στήριξης που υπέγραψε η χώρα μας πέρσι το Μάιο. Οποιαδήποτε πολιτική, ερήμην των όρων του Μηχανισμού, θα σήμαινε αυτομάτως οικονομικό εκτροχιασμό της χώρας, παρά τα όσα υποστηρίζουν οι ανεύθυνες φωνές του λαϊκισμού.
Όσον αφορά, τώρα, το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, η επαναδιαπραγμάτευση των όρων στήριξης, από Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ., είναι κάτι το οποίο διεξάγεται καθημερινά σε όλα τα φόρα και σε όλες τις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με τους δανειστές και εταίρους μας. Τα διαπραγματευτικά μας όπλα κάθε φορά σ' αυτή την αδυσώπητη διαπραγματευτική μάχη, δεν είναι παρά η σοβαρότητα και η επιμονή που επιδεικνύουμε στην τήρηση των συμφωνιών που θα οδηγήσουν τη χώρα μας σε καλύτερες μέρες.
Αυτά τα στοιχεία έχουμε να αντιπαρατάξουμε στο πρόβλημα, σε αντίθεση με το λαϊκισμό την διγλωσσία και την ανευθυνότητα Σαμαρά, όπως πολύ έγκυρα ευρωπαϊκά ΜΜΕ και δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν.
Νωπή είναι ακόμα η μαρτυρία της δημοσιογράφου της γαλλικής εφημερίδας Φιγκαρό, Αλεξίας Κεφαλά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της οποίας, σε ερώτηση του Γάλλου πρωθυπουργού Φιγιόν προς τον κ. Σαμαρά, «γιατί υπόσχεστε μείωση φόρων ενώ ξέρετε πολύ καλά ότι είναι αδύνατον», η απάντησή του προέδρου της Ν.Δ. ήταν ότι «το κάνω για προεκλογικούς λόγους».
Μεγάλη ευθύνη για το ελληνικό χρέος του αποδίδει και ο ομοϊδεάτης του, πρώην Βαυαρός πρωθυπουργός, κ. Έντμουντ Στόιμπεργκ, ενώ η έγκυρη Ιταλική εφημερίδα, «24 ώρες» τον χαρακτηρίζει λαϊκιστή.
Οι «αγανακτισμένοι»
Ποιο το μήνυμα που εισπράττετε εσείς από τους αγανακτισμένους της πλατείας;
– Το μήνυμα που μας θέλει ακόμα πιο αποτελεσματικούς, ευθείς, και ειλικρινείς απέναντι σε όλο τον κόσμο, σε όλους τους πολίτες που υπηρετούμε και τους οποίους, συλλήβδην το πολιτικό σύστημα έχει σε μεγάλο βαθμό, απογοητεύσει, και είναι ανάγκη όλοι να υπηρετήσουμε πέραν των άλλων και μια αρχή που λέει ότι η εξουσία σε περιόδους κρίσης πρέπει να είναι ορατή, διάφανη και προσπελάσιμη.
Είστε υπέρ διενέργειας δημοψηφίσματος και ποιο είναι το ερώτημα που πιστεύετε ότι θα 'πρεπε να κληθεί να απαντήσει ο ελληνικός λαός;
– Το δημοψήφισμα είναι ένα εργαλείο της Δημοκρατίας όταν κρίνεται αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί. Στην παρούσα φάση και μετά την άρνηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ανταποκριθεί σε ένα γενναίο κάλεσμα εθνικής ενότητας του Γιώργου Παπανδρέου, προκρίθηκε η απόφαση να προχωρήσει ο πρωθυπουργός, με την ανανέωση του κυβερνητικού επιτελείου, και να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις των ημερών.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου