Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ο ξένος τύπος βλέπει ως κλειδί τον Βενιζέλο

Πώς σχολιάστηκε από τα διεθνή μέσα ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης

Ποτέ άλλοτε ένας ανασχηματισμός ελληνικής κυβέρνησης δεν βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας. Τα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους, όπως ήταν φυσικό, στην αλλαγή του υπουργού Οικονομικών.

Ο Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε «να συνθέσει ένα υπουργικό συμβούλιο, που θα είναι αποφασισμένο να επιβάλει τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, τα οποία απαιτούν οι διεθνείς ηγέτες προκειμένου να στηρίξουν οικονομικά τη χώρα», μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Τα Al Jazeera και Associated Press είδαν στον Ευ. Βενιζέλο έναν πολιτικό με επιρροή που μπορεί «να στηρίξει σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει βίαιες αναταραχές και πολιτικές έριδες».

Στον νέο υπουργό Οικονομικών εστίασε, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», το BBC, αναφερόμενο σε «προσπάθεια να προωθήσει μη δημοφιλή μέτρα λιτότητας που απαιτεί η Ε.Ε.». Σημειώνει ότι ο ίδιος δεν διαθέτει κάποια προϊστορία στα οικονομικά και ότι «σε πρώτη ανάγνωση» φαίνεται ως απίθανη η επιλογή του για τη θέση, καθώς «ελάχιστα είναι γνωστά για τις απόψεις του για τα οικονομικά, εκτός του ότι ήταν υπεύθυνος για την προετοιμασία της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς του 2004, ένα εγχείρημα του οποίου το κόστος εκτοξεύτηκε».

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρθηκε σε απόλυση του Γ. Παπακωνσταντίνου. Η επιλογή Βενιζέλου ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια συσπείρωσης στο κόμμα, ανακοπής του «αντάρτικου» των βουλευτών και υλοποίησης του σκληρού μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Οι βρετανικοί «Financial Times» διαπίστωσαν ότι ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί «να μετριάσει την οργή που έχουν προκαλέσει τα σκληρά νέα μέτρα λιτότητας που είναι απαραίτητα για την αποτροπή μιας καταστροφικής ελληνικής χρεοκοπίας» και προσέθεσαν ότι η κατάσταση στο κόμμα είναι πολύ τεταμένη, επικαλούμενοι ανώνυμη πηγή της ελληνικής κυβερνητικής παράταξης.

«Στόχος είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ελλήνων και των ξένων πιστωτών», έγραψαν οι «New York Times», επισημαίνοντας ότι ο Λουκάς Παπαδήμος αρνήθηκε να συμμετάσχει. Για τον Ευ. Βενιζέλο υπενθύμισαν ότι ήταν υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, πως είναι καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ότι θεωρείται αυθεντία σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου.

«Ο Παπακωνσταντίνου θεωρείται τόσο ήρωας όσο και "κακός". Ηρωας από τον Παπανδρέου, επειδή ίσως είχε την πιο δύσκολη υπουργική θέση σε όλο τον κόσμο και, δυστυχώς, "κακός" από πολλούς από τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο και μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού. Είμαι σίγουρος ότι ο Βενιζέλος θα χρησιμοποιήσει τις συμβουλές του σχετικά με το πώς να χειριστεί τους πιστωτές μας», ανέφερε υψηλόβαθμη κομματική πηγή που επικαλέστηκαν στη «Wall Street Journal».

Ως τελευταία προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να επιλύσει την πολιτική κρίση είδε τον ανασχηματισμό η γαλλική εφημερίδα «Figaro». «Αν η νέα ομάδα δεν μπορέσει να επιλύσει την κρίση, τότε η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να σταθεί. Απομένει να αποδειχθεί αν αυτό το παιγνίδι της μετακίνησης θέσεων θα αρκέσει για να ηρεμήσει την οργή του δρόμου και των πλατειών» ανέφερε.

Η «Le Monde» έγραψε ότι ο Ευ. Βενιζέλος «αναλαμβάνει θέση-κλειδί, σε μια στιγμή που η Αθήνα διέρχεται μια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση άνευ προηγουμένου. Ενδεικτικό του πόσο κεντρική θέση έχει ο Ευ. Βενιζέλος είναι το γεγονός ότι αναλαμβάνει και την θέση του αντιπροέδρου». Προσθέτει δε ότι έχει κάνει σπουδές στη Γαλλία. Για τον Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι αν και έχαιρε εκτιμήσεως στο εξωτερικό, του ασκούσε κριτική η βάση του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε στην Ελλάδα.

Η τουρκική «Hurriyet» είναι η μόνη που προέταξε την απομάκρυνση του Δ. Δρούτσα από το ΥΠΕΞ, ενώ αναφέρθηκε και στο προφίλ του αντικαταστάτη του Στ. Λαμπρινίδη. Για τον Ευ. Βενιζέλο έγραψε ότι αποτελεί ηγετική φυσιογνωμία στο σοσιαλιστικό κόμμα, υπενθυμίζοντας ότι αναμετρήθηκε για την αρχηγία με τον Γ. Παπανδρέου προ τετραετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου