Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

«Δεν ψηφίζω το Μεσοπρόθεσμο»

Το πρώτο ξεκάθαρο «όχι» για το Μεσοπρόθεσμο κατέθεσε δημόσια, μιλώντας στο web zougla radio, ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κοζάνης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης.
Ο βουλευτής, σε δήλωσή του, κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας, στις 28 Ιουνίου, προκαλώντας μεγαλύτερο προβληματισμό και ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για «εκπλήξεις» ακόμη και για το ενδεχόμενο παραίτησής του.

Την ίδια ώρα, μάλιστα, στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., στον απόηχο της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή της επιστολής των «16», της «ανταρσίας» Ανδρουλάκη, υπάρχει έντονη κινητικότητα στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο αναμένεται να διανύσει τρεις κρίσιμες εβδομάδες.


Οι «16» ζητούν να μην ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με συνοπτικές διαδικασίες. Δηλαδή, να κατατεθεί στη Βουλή ως κανονικό νομοσχέδιο και όχι ως ένα άρθρο. Υπάρχει διάχυτη ανησυχία, επισημαίνουν, ότι οδηγούμαστε σε ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με ένα άρθρο και θεωρούμε ότι έτσι περιορίζεται η δημοκρατία.

Έτσι, την ώρα που ανεβαίνει ο πολιτικός πυρετός, ο κ. Αθανασιάδης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι, σε περίπτωση που το πρόγραμμα ψηφιστεί ή εάν δεν αλλάξει η ρύθμιση για τη Δ.Ε.Η., να παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα. «Για το θέμα ειδικά της Δ.Ε.Η., θα επιμείνω μέχρι την τελευταία στιγμή, ελπίζοντας ότι θα εισακουστούν οι προτάσεις μου και δεν θα προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίησή της, γιατί αυτό σημαίνει η περαιτέρω μετοχοποίηση κατά 17%. Όταν πριν έναν χρόνο ψήφισα το μνημόνιο, είχα πει πως, αν δεν υπήρχε το μνημόνιο, τώρα θα ήμασταν στις σπηλιές. Τώρα, με τη μετοχοποίηση της Δ.Ε.Η. Α.Ε., λέω πως, αν ιδιωτικοποιηθεί η Δ.Ε.Η. Α.Ε. θα έχουμε black out στην ανάπτυξη της χώρας, καθώς επίσης άμεση αύξηση των τιμολογίων και ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα».

Τι προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, κατετέθη στη Βουλή και προβλέπει μέτρα ύψους 28 δισ. ευρώ για το διάστημα 2011-2015.

Τα μέτρα κατανέμονται ως εξής: το 2011 6,5 δισ. ευρώ ή 23,1% των συνολικών μέτρων, το 2012 6,8 δισ. ευρώ ή 24% των συνολικών μέτρων, το 2013 5,2 δισ. ευρώ ή 18,5% των συνολικών μέτρων, το 2014 5,4 δισ. ευρώ ή 19,3% των συνολικών μέτρων και το 2015 4,3 δισ. ευρώ ή 15,1% των συνολικών μέτρων.

Τα παραπάνω ποσά θα προέλθουν από: τον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης (2,2 δισ. ευρώ ή 0,9% του Α.Ε.Π.), τις μειώσεις των λειτουργικών δαπανών (0,6 δισ. ευρώ ή 0,2% του Α.Ε.Π.), τις καταργήσεις/συγχωνεύσεις φορέων (0,8 δισ. ευρώ ή 0,3% του Α.Ε.Π.), την αναδιοργάνωση των Δ.Ε.Κ.Ο. (1,3 δισ. ευρώ ή 0,6% του Α.Ε.Π.), τη μείωση των αμυντικών δαπανών (0,6 δις ευρώ ή 0,2% του Α.Ε.Π.), τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας (0,8 δισ. ευρώ ή 0,3% του Α.Ε.Π.), τον εξορθολογισμό της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης (1 δις ευρώ ή 0,4% του Α.Ε.Π.), τη μείωση των δαπανών ΟΚΑ/ εξορθολογισμό κοινωνικής δαπάνης (4,5 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ), τη βελτίωση των εσόδων ΟΚΑ και καταπολέμηση εισφοροδιαφυγής (3 δισ. ευρώ ή 1,3% του Α.Ε.Π.), την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης (3 δισ. ευρώ ή 1,2% του Α.Ε.Π.), τη μείωση των φορολογικών εσόδων και τα λοιπά φορολογικά έσοδα (6,1 δισ. ευρώ ή 2,7% του Α.Ε.Π.), την αύξηση των εσόδων Ο.Τ.Α. (1,4 δισ. ευρώ ή 0,6% του Α.Ε.Π.), τον εξορθολογισμό δαπάνης ΠΔΕ (0,5 δισ. ευρώ ή 0,2% του Α.Ε.Π.), τα μη εξειδικευμένα μέτρα (1,4 δισ. ευρώ ή 0,6% του Α.Ε.Π.) και τα μέτρα για κάλυψη απρόβλεπτων αποκλίσεων (1,2 δισ. ευρώ ή 0,5% του Α.Ε.Π.).

Στο Πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται η έκτακτη εισφορά που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να επιβληθεί επί των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου