Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Η καυτή ατζέντα του νέου τσάρου της Οικονομίας

Ανοίγει μέτωπα ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Αμέσως, μόλις παρέλαβε το τιμόνι της οικονομίας από τον Γιώργο Παπακωντσταντίνου ο νέος υπουργός Οικονομικών χάραξε νέα ρότα, με στροφή στην πραγματική οικονομία.

«Αφήνω την άμυνα και πάω στον πραγματικό πόλεμο» είπε νόημα ο Ευάγγελος Βενιζέλος και άπλωσε το χέρι της συναίνεσης σε κόμματα, φορείς και… αγανακτισμένους.

Πρώτο κρας τεστ για το νέο τσάρο της οικονομίας το κρίσιμο Eurogroup της επόμενης Κυριακής, συνάντηση γνωριμίας -αλλά και ουσίας- για το νέο υπουργό οικονομικών που θα πρέπει να πείσει αλλά και να εισπράξει… την 5η δόση των 12 δισ. ευρώ.

O Ευάγγελος Βενιζέλος.............
έθεσε βασική προτεραιότητας την βιωσιμότητα του χρέους και θα πρέπει σύντομα να καλύψει το χαμένο έδαφος στο δρόμο αντοχής του μνημονίου

Πέντε καυτοί φάκελοι περιμένουν στο γραφείο το νέο υπουργό οικονομικών που μόλις κάτσει στην ηλεκτρική καρέκλα στο στρατηγείο της πλατείας συντάγματος θα πρέπει:

-Να περάσει από κόσκινο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και να προσχωρήσει σε αλλαγές υπό το βάρος των κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων

- Ετοιμάσει τους εφαρμοστικούς νόμους όπου θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πλήρως τα σκληρά μέτρα ύψους 28,3 δις ευρώ

- Να ολοκληρώσει την πώληση του ΟΤΕ και βρει συμβούλους για να τρέξουν ή να επανασχεδιάσουν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων,

- Να προχωρήσει το πρόγραμμα στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος με φόντο τα καλοκαιρινά stress tests των τραπεζών

- Και να θέσει τις βάσεις για την ζήτηση του νέου πακέτου σωτηρίας της Ελλάδας

Και τα προβλήματα του νέου υπουργού οικονομικών δεν σταματούν που θα πρέπει να περπατήσεις σε δρόμο γεμάτο αγκάθια. Υπό το άγρυπνο βλέμμα της τρόικα θα πρέπει:

- Να εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιοo στο Δημόσιο μέσα στο καλοκαίρι με ότι αυτό συνεπάγεται σε επιδόματα και εξτρά

-Να οριστικοποιήσει κατάλογο με ΔΕΚΟ που θα μπουν λουκέτο

- Και να προχωρήσει σε ουσιαστικές κινήσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

O μεγαλύτερος άθλος όμως του νέου υπουργού οικονομικών θα είναι το να βάλει φρένο στον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού. Για να περιοριστεί η μαύρη τρύπα των 3 δις. ευρώ χρειάζονται, εδώ και τώρα, έσοδα από φόρους και γενναία μείωση στις δημόσιες δαπάνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου