Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Συνέντευξη Μιχάλη Καρχιμάκη στο Περιοδικό "Επίκαιρα"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΠΙΚΑΙΡΑ»
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΛΑΜΠΡΟ ΚΑΛΑΡΡΥΤΗ

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Η πίεση της τρόικας στην αντιπολίτευση για συναίνεση δεν είναι "ενοχλητική " θεσμικά και πολιτικά; Η κυβέρνηση δεν πρέπει πρώτη να στείλει μήνυμα ότι έχουμε πολιτικό σύστημα, θεσμούς και εν πάση περιπτώσει είναι εσωτερική μας υπόθεση;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε, κ. Καλαρρύτη,  και εντός και εκτός συνόρων, είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό που πρέπει για τη σωτηρία της Ελλάδας. Ότι είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τις αποφάσεις που θα επιτρέψουν την συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας και θα μας δώσουν χρόνο για να ολοκληρώσουμε τις μεγάλες αλλαγές που θα μας βάλουν στο δρόμο μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Και όλα αυτά, μέσα από την μέγιστη δυνατή εθνική συνεννόηση την οποία εξακολουθούμε να επιδιώκουμε. Η εθνική συνεννόηση δεν έχει να κάνει ούτε με τις «πιέσεις» της τρόικας, ούτε με επικοινωνιακά παιχνίδια. Την ζητούν οι πολίτες, την έχει ανάγκη η χώρα. Αυτή είναι η ουσία και σε αυτήν πρέπει να μείνουμε. Είναι η ώρα που καλούμαστε, όλοι μας, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στη χώρα και τον ελληνικό λαό. Οι πολίτες βλέπουν και θα κρίνουν ποιοι σε αυτή τη δύσκολη ώρα για την πατρίδα στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και ποιοι όχι .

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Πέραν αυτού, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με το Μνημόνιο γιατί εκτιμά ότι δεν θα "βγει". Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να συναινέσει εφόσον εκτιμά ότι είναι λάθος ;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Δηλαδή διαφωνεί με τα 110 δις του μηχανισμού στήριξης;
Δεν ζητάμε από τη ΝΔ να συναινέσει σε κανένα λάθος, αλλά να αντιληφθεί ότι στη σημερινή κατάσταση μας έφεραν τα λάθη, τα εγκληματικά λάθη της δικής της διακυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός, δήλωσε ξεκάθαρα, ότι είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε οποιαδήποτε πρόταση, μπορεί να βοηθήσει στην έξοδο από την κρίση.
Δεν μπορεί η ΝΔ, να λέει ότι αν θέλετε συναίνεση, υιοθετείστε το σύνολο των προτάσεων μας και ακολουθείστε την πολιτική μας. Δεν μπορεί να το ζητά αυτό και  γιατί το σύνολο των προτάσεων που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς οδηγούν τον έλλειμμα στα  επίπεδα που το άφησε ο Καραμανλής, αλλά και γιατί η εκτίμηση ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει, είναι λάθος. Βρισκόμαστε στον πρώτο χρόνο του προγράμματος που συμφωνήσαμε για την χρηματοδότηση και τη σωτηρία της χώρας. Αποκλίσεις υπάρχουν, αλλά τους στόχους που είχαμε θέσει, τους έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό. Δεν μπορώ να προσχωρήσω στην άποψη της ΝΔ, που λέει ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πήγαν χαμένες. Γιατί δεν πήγαν χαμένες. Πιάνουν τόπο, φέρνουν αποτελέσματα. Μην απαξιώνουμε την προσπάθεια που καταβάλλαμε τον τελευταίο χρόνο. Δεν είναι απλά άδικο για την κυβέρνηση. Είναι άδικο για τη χώρα και τους πολίτες.
Αν βεβαίως θέλει ο κ. Σαμαράς ας υποβάλει τις προτάσεις του για το φορολογικό που επικαλείται και στους δανειστές μας, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αφού οι 23 Κυβερνήσεις από τις 27 της Ε.Ε είναι ομοϊδεάτες του και αν συμφωνήσουν πολύ ευχαρίστως να το υλοποιήσουμε γιατί αυτοί είναι οι δανειστές μας.

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Εσείς είστε σίγουρος ότι το Μνημόνιο  βγαίνει, αφενός,  ότι  ο κόσμος αντέχει άλλα μέτρα, αφετέρου; Υπάρχει ο κίνδυνος και να "ματώσουμε" και να πτωχεύσουμε.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Δεν υπάρχουν στοιχήματα εκ των προτέρων κερδισμένα. Ούτε στόχοι που κατακτώνται χωρίς προσπάθεια. Για ένα πράγμα είμαι σίγουρος. Ότι έχουμε μπροστά μας και πολύ δρόμο και πολύ δουλειά  για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που επιδιώκουμε. Να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναβρεθούμε στην ίδια κατάσταση. Να ματώσουμε και να μην τα καταφέρουμε, δεν υπάρχει περίπτωση. Οι θυσίες των πολιτών θα
πιάσουν τόπο, η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου και θα αλλάξει και θα σωθεί.

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Με τις κομματικές οργανώσεις που μιλάτε τι σας λένε; Είναι σαφές πάντως ότι ένα μέρος της οργανωμένης βάσης θεωρεί ότι δεν έχει πλέον κάτι κοινό με αυτή την πολιτική ούτε μπορεί να τη στηρίξει.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Μέρος της βάσης μας έχει την άποψη που περιγράφετε. Αλλά το κλίμα στη βάση του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ακριβώς αυτό. Επειδή με την οργανωμένη μας βάση,  με τις οργανώσεις μας, που μεταφέρουν τον κλίμα από όλη τη χώρα, είμαι σε διαρκή επαφή, έχω να σας πω το εξής. Φυσικά και υπάρχουν προβληματισμοί. Ναι, υπάρχουν και ενστάσεις, υπάρχει και κριτική σκληρή  μάλιστα. Αλλά υπάρχει στην πλειοψηφία της βάσης μας η αίσθηση της ευθύνης, ότι παρά τις επώδυνες επιλογές μας, κάνουμε το σωστό, οι σύντροφοί μας γνωρίζουν ότι αποτρέψαμε τη χρεοκοπία της χώρας.

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Με τους συνδικαλιστές που αντιδρούν στις ιδιωτικοποιήσεις τι θα κάνετε; Εσείς έχετε κάποια ένσταση ή επιφύλαξη σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις ; Κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να διασφαλιστούν στη διαδικασία;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Με τους συνδικαλιστές τα είπαμε και θα τα ξαναπούμε. Δεν ζουν οι συνδικαλιστές μας σε άλλο κόσμο. Ξέρουν, ότι ο εξορθολογισμός στη λειτουργία του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είναι απαίτηση της κοινωνίας, στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε. Σε ότι αφορά το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Το πρόγραμμα αυτό οφείλει να εξυπηρετήσει ένα διπλό στόχο. Τον στόχο της άντλησης εσόδων που θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε έλλειμμα και χρέος και τον στόχο της ανάπτυξης μέσω των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, που θα επιφέρει αυτή η αξιοποίηση. Υπάρχει ακόμα ένα θέμα στο τραπέζι. Η διατήρηση της εποπτείας του δημοσίου, σε νευραλγικούς τομείς. Είναι κάτι που το συζητάμε.  Σε κάθε περίπτωση, όλα θα γίνουν με απόλυτη διαφάνεια, και είμαι βέβαιος ότι οι συνδικαλιστές του χώρου μας βάζουν πάνω απ' όλα τη σωτηρία της χώρας μας.

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Υπάρχουν αρκετοί που εκτιμούν ότι το κυβερνητικό σχήμα δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της περίστασης. Χρειάζονται αλλαγές; Θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και άτομα πέραν του ΠΑΣΟΚ, πχ τεχνοκράτες με συγκεκριμένη αποστολή, τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ;

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Η εκτίμηση και η απόφαση για το ποιο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να εξυπηρετήσει την εθνική προσπάθεια, ανήκει στον Πρωθυπουργό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου