Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Εξ ανατολών υποβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας

Ο κινεζικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Dagong ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα CCC από τη βαθμίδα BΒ.

Όπως αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο οίκος χαρακτήρισε αρνητική την προοπτική της πιστωτικής αξιολόγησης της Ελλάδας για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ προειδοποίησε για κινδύνους βραχυπρόθεσμης χρεοκοπίας.

Η υποβάθμιση αντανακλά την επιδείνωση της ικανότητας αποπληρωμής του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και τη δυσκολία οικονομικής ανάπτυξής της στο εγγύς μέλλον, αναφέρει ο Dagong, ο οποίος αμφιβάλει αν το νέο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας θα εκπονηθεί επιτυχώς και θα έχει αποτελέσματα.

Ο οίκος σημειώνει ότι θα είναι περισσότερο δύσκολο να επιτύχει η Ελλάδα το δημοσιονομικό στόχο για το 2011 και ακόμη πιο απίθανο να επιτύχει τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής της.

Εμφανίζεται με σκεπτικισμό για την ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την πώληση κρατικής περιουσίας. Σύμφωνα με τον Dagong, η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μακροχρόνιο και επίπονο έργο να μεταρρυθμίσει τη διάρθρωση της οικονομίας της, ενώ προβλέπει ότι η ύφεση στην οικονομία της θα φθάσει φέτος το 3,6%, λόγω της μείωσης της εγχώριας ζήτησης.

Ο οίκος Moody's ανακοίνωσε σήμερα την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τιτλοποιημένων ομολόγων «Αριάδνη» και «Τίτλος», τα οποία έχει εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο, στη βαθμίδα Caa1 από B1. Η υποβάθμιση τους ακολουθεί την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον Moody's στη βαθμίδα Caa1 από B1, σημειώνει ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου