Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Η Fitch απειλεί και τις ΗΠΑ!

Οι ΗΠΑ θα κινδυνεύσουν να χάσουν την άριστη πιστοληπτική τους ικανότητα, την αξιολόγηση ΑΑΑ, εάν έως τις 2 Αυγούστου η Γερουσία δεν καταλήξει σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους, προειδοποιεί η Fitch.Η κεντρική άποψη του οίκου είναι ότι η πολιτική συμφωνία θα επιτευχθεί τελικά, όμως, οι αναλυτές προειδοποιούν...

για τα όσα θα συμβούν εάν αυτό που χαρακτηρίζουν ως «αδιανόητο», επιβεβαιωθεί.

«Τυχόν αποτυχία να αυξηθεί το όριο του χρέους με έγκαιρο τρόπο, θα μαρτυρά κρίση διακυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το στάτους ΑΑΑ των ΗΠΑ. Το σημαντικότερο είναι ότι η στάση πληρωμών του μεγαλύτερου δανειολήπτη στον κόσμο και του εκδότη του κορυφαίου νομίσματος αποθεματικών θα ήταν ασυνήθιστη και θα απειλούσε την ακόμα εύθραυστη χρηματοοικονομική σταθερότητα των ΗΠΑ και του κόσμου συνολικά, ειδικά με φόντο την ευρωπαϊκή κρίση χρέους», επισημαίνει η Fitch.

Η πρώτη μεγάλη λήξη ομολόγων των ΗΠΑ μετά την 2α Αυγούστου (ημερομηνία μετά την οποία η κυβέρνηση Obama έχει δηλώσει ότι εάν δεν αυξηθεί το όριο χρέους η χώρα θα βρεθεί σε στάση πληρωμών), είναι στις 4 Αυγούστου, όταν η Ουάσιγκτον καλείται να αποπληρώσει έντοκα γραμμάτια 30 δισ. δολαρίων.

Εάν αυτά τα έντοκα δεν πληρωθούν στο ακέραιο την ημέρα αυτή, τότε η Fitch θα υποβαθμίσει τις ΗΠΑ στο 'B+' από 'AAA'.

Εάν τα έντοκα αυτά αναχρηματοδοτηθούν, αλλά οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν στα 15 Αυγούστου να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις των 27 δισ. και 25 δισ. δολαρίων σε έντοκα γραμμάτια και κουπόνια αντίστοιχα, τότε η αξιολόγηση θα πέσει στο 'Restricted Default' (RD).
http://www.dailynews24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου